ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Βρέθηκε και Λευκόμορφη (leucistic) Μπεκάτσα.

Leucistic Woodcock

Leucistic Woodcock

Μετα τις βραχύραμφες Μπεκάτσες που είδαμε φέτος – άλλη μια περίεργη….  μπεκάτσα – μια Λευκόμορφη (leucistic) Μπεκάτσα.

Αυτή κι αν είναι καταπληκτική όντως!!!!    Ο Paddy Jenks είναι ένας από τους συνδιαχειριστές του δικτύου Woodcock Network, αυτός είχε την τύχη,  έπιασε και δακτυλίωσε αυτή «την πολύ ασυνήθιστη» όντως λευκόμορφη (leucistic) Μπεκάτσα, σε ένα από τα χωράφια του στο Pembrokeshire-στην Ουαλία.

Αυτό το πουλί απο πλευράς ηλικίας δείχνει πως είναι ένα ενήλικο πλέον πουλί, από το σχήμα των φτερών του,  λόγω ότι είχε κανονικού χρώματος δευτεροβάθμια (μεσαία) φτερά, που είχαν πολλές εκδορές στα άκρα τους, κι από τα οποία διαφαίνεται ότι αυτά διατηρήθηκαν έτσι μετά την αλλαγή τριχώματος. Έτσι θα μπορούσε να πούμε πως αυτό το πουλί ήταν ένα φυσιολογικό χρώματος νεαρό πουλί, το οποίο όμως έγινε λευκόμορφο μετά την πρώτη ανανέωση του πτερώματος του το περασμένο καλοκαίρι;
Η επιβίωση ενός πουλιού με το «εν προκειμένω» μη καμουφλαρισμένο φτέρωμα όμως παραμένει καταπληκτική, με βάρος περίπου 372 γραμμάρια, είναι προφανώς μια ακμάζουσα Μπεκάτσα.

Είχαμε λοιπόν μια τυχαία μα κι εξαιρετική σπάνια σύλληψη  Leucistic Μπεκάτσας κατα την διάρκεια «του προγράμματος  της δακτυλίωσης-παρακολούθησης των πουλιών αυτών στο Ην. Βασίλειο».  Η περίπτωση του Λευκισμού είναι πολύ σπάνια στο είδος της Μπεκάτσας, αν και την τελευταία δεκαετία αναφέρθηκαν αρκετά πουλιά πως ευρέθηκαν. Ο Λευκισμός συμβαίνει όταν λείπουν τα γεννετικά χρωμματοσώματα-αυτά που χαρακτηριστικά καθορίζουν το χρώμα φτερώματος – διαφέρουν δε απο αυτά με Αλμπινισμό (Albinism) δεδομένου ότι στα ζώα που επιρρεάζονται, δεν τους λείπει εντελώς η χρωστική ουσία.  Πρόσθετο χαρακτηριστικό που διαφαροποιεί τα ζώα  Albino απο αυτά των Leucistic, είναι πως στα μάτια τους,  διατηρούν την φυσιολογική μελάχρωση- είναι κανονικού χρώματος.
Αναμφίβολα αυτό ήταν ενα πουλί που θα το θυμόμαστε για πολύ καιρό!!!.

Η Φωτογραφία είναι του Paul Warren , αναδημοσίευση απο  The Woodcock Network.

Ενημερωτικά

Leucism (ή Leukism).
Leucism -λευκισμός είναι μια πολύ ασυνήθιστη και σπάνια κατάσταση, κατά την οποία τα χρωμματικά κύτταρα σε ένα ζώο ή πουλί αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρά ασυνήθιστα άσπρα μπαλώματα που εμφανίζονται στο ζώο ή σπανιότερα, και σε εντελώς λευκόμορφα πλάσματα.

Albinism (Αλμπινισμός).
Ο Αλμπινισμός είναι μια διαφορετική κατάσταση. Ο ευκολότερος τρόπος για να οριοθετηθεί η διαφορά μεταξύ των δύο είναι, ότι στον αλμπινισμό τα μάτια είναι συνήθως ροζ ή κόκκινου χρώματος, και ο αλμπινισμός επηρεάζει ολόκληρο το ζώο, όχι μόνο  σε μπαλώματα (όπως παραπάνω)!!!. Αυτό προκαλεί ίσως περιστασιακά, μερικούς βιολόγους πολύ ενθουσιασμένους, διότι νομίζουν πως έχουν ανακαλύψει ένα νέο είδος, μα στην πραγματικότητα ο λευκισμός (leucism) είναι η αιτία των ασυνήθιστων αυτών σημαδιών που έχουν δει.

Xanthochroism.
Τα πουλιά μπορούν να δείξουν τον όρο αυτό με έναν από τους δύο τρόπους: είτε να υπάρχει περίσσειο κίτρινο χρώμα στο φτέρωμα τους ή το κίτρινο να αντικαθιστά ένα άλλο χρώμα (σε αυτή την περίπτωση το κόκκινο). Η κατάσταση έχει αναφερθεί σε ένα αριθμό ειδών, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων ειδών πχ.  δρυοκολάπτη (στη Βόρεια Αμερική), και σε πολλές περιπτώσεις, το χρώμα που αντικαθίσταται είναι το κόκκινο.

Πηγή-2: http://www.wildlifeextra.com/go/news/leucism.html#cr

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 26/11/2014 by in Άγρια Ζωή and tagged , .

Πλοήγηση

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: