ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

«Το τέλος κι η Παρακμή των λειόκαννων, διαμετρήματος 10 & 16-ga»;;!!.

shotgun_shell_comparison_gauge_1
«Το τέλος κι η Παρακμή των λειόκαννων όπλων διαμετρήματος 10-ga & 16-ga».


Τα όπλα 16-gauge απολάμβαναν μια μεγάλη δημοτικότητα, κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα, ίσως όχι τυχαία, πιθανόν σε συνδυασμό με τη χρυσή εποχή της αμερικανικής κατασκευής ημιαυτόματη καραμπίνα.

Aλλα και διάφοροι (Αμερικανοί) οπλοκατασκευαστές όπως οι L.C. Smith, Parker, Ithaca, A.H. Fox κι άλλοι,  όντως δημιούργησαν πολλά όμορφα 16-αρια πλαγιόκαννα δίκαννα. Οπλα που ήταν ιδιαίτερα κομψά, πολύ ισορροπημένα κι αξίας όπλα: σχετικά χαμηλής τιμής, που ήταν κατάλληλα για εύκολη μεταφορά και τη σκοποβολή snap- γρήγορης επώμισης (η πρέπουσα μεταφραση όρου) –  ύφος που απαιτείται πάντα για το κυνήγι φτερωτών θηραμάτων, όπως τα γκρουζ, πέρδικες, μπεκάτσες, τρυγονιών και ορτυκιών.

Το Περιοδικό δοκίμασε και πολλές  pump-actions καραμπίνες, επίσης μιας κι έφερε η κίνηση αυτη στη μόδα, όπλα όπως κυρίως τα Remington Μοντ. 31, Winchester Model 12 και το bottom-ejection  Ithaca Μοντέλο 37.

Το διαμέτρημα 16, θεωρήθηκε πολύ πιο σπορ από το 12-gauge, ως ένα εργαλείο που εκείνη την εποχή του εκτόξευσε την αγορά και στα όπλα για το κυνήγι ελαφιών/ slugs στα ύψη.

 

Λοιπόν, τι άλλαξε τότε;
Η μείωση αυτή μπορεί να εντοπιστεί όταν στο 1926, οι επίσημοι κανόνες αγωνισμάτων των skeet/ Τrap  δήλωσαν ότι πλέον μόνο τα λειόκαννα όπλα-διαμετρήματος .410, 28-ga., 20-gauge και 12 gauge θα ήταν επιτρεπτά πλέον στους αγωνιστικούς χώρους.

Κι έπειτα ήρθε το 1954, ως αποκορύφωμα όταν η εταιρεία Winchester εισήγαγε το μοντέλο 21- σε πλαγιόκαννο δίκαννο, με θαλαμη φυσιγιών 3-ιντσών/ 20-gauge,  Western Super-X Magnum και τα φυσίγγια του.


Το διαμέτρημα 20-gauge, ήταν πλέον σε θέση να δώσει ωφέλιμα φορτία,γομμώσεις της 1 ¼ ουγγιάς (: 35,50gr.), τα οποία οι καταναλωτές κυνηγοί – καλώς ή κακώς – θεωρούσαν ως μεγα πλεονέκτημα έναντι των γομμώσεων  της  2 ¾ ιντσών, κοινώς της 1- μόνον ουγγιάς (: 28,35gr. )/ που ήσαν οι γομμώσεις  του διαμετρήματος 16-gauge.

 

shotgun_shell_comparison_gauge_2

Έτσι, ουσιαστικά το 16-gauge μάλλον εκθρονίστηκε από μια ελαφριά-εναλλακτική λύση ή ως ένα «άριστο υποκατάστατο» του 12-gauge λειόκαννου/ με λιγότερο βάρος… και σχετικά εξίσου καλές επιδόσεις κυνηγετικό όπλο.

«Είδαμε λοιπόν στη δεκαετία του «70  τα λειόκαννα 16-gauge να χάνουν την δημοτικότητα τους», ως δήλωσε ο κ. Tom Taylor, ανώτερος αντιπρόεδρος πωλήσεων και μάρκετινγκ για την εταιρεία Mossberg. «Οι καταναλωτές φαίνεται να εγκαταστάθηκαν/παραμένουν πλέον φαν στα υπόλοιπα διαμετρήματα 12, 20 και .410.

Σε σύγκριση με το 12-gauge και 20-gauge, το διαμέτρημα 16, πλέον έχει σχεδόν μηδενικό μερίδιο αγοράς από άποψη νέων προϊόντων και πωλήσεων».

Δεδομένου ότι σήμερα πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν εγκαταλείψει πλήρως τις  επιλογές των λειόκαννων όπλων σε 16-ga. και 10-ga., νέα όπλα είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν. Εδώ είναι μερικά ακόμη μόνον που παραμένουν σε παραγωγή…. κυκλοφορούν.

Αντίστοιχα μιλάνε για το διαμετρημα 10- πως χάθηκε…. εαν τα Αγγλικά σας το επιτρέπουν,  διαβάστε εδω το πλήρες άρθρο τους, όπου τα αναλύουν όλα…….

screen-shot-2017-01-31-at-10-47-48-am

Πηγές:  το περιοδικό shotgunnews– USA,  το Guns & Ammo,  site self-loaders terms  , wikipedia , wikipedia
καθώς και στο Fb – https://www.facebook.com/GunsAndAmmoMag?fref=ts

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 27/12/2014 by in Κυνηγετικά όπλα,Uncategorized and tagged .

Πλοήγηση

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: