ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Το κυνήγι, «πηγή ζωής» για το ακριτικό Πωγώνι!!…Στηρίζει την τοπική οικονομία, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας…

– Αντίθετοι κάτοικοι και Δημ. Αρχή στο ενδεχόμενο απαγόρευσής του.

• Τι δήλωσε χθες στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος Κ. Καψάλης
– Πληγή για τις καλλιέργειες η αλματώδης αύξηση των αγριόχοιρων.

Προβληματισμό, αλλά και ανησυχία, προκαλεί στους κατοίκους του ακριτικού Πωγωνίου, πληροφορία που διακινείται τις τελευταίες ημέρες από πρόσωπα που δηλώνουν «οικολόγοι», ότι πρόκειται να εισηγηθούν στον αρμόδιο Υπουργό την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στην παραμεθόρια περιοχή!
Η ανησυχία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι, καθώς πλησιάζει η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, η οποία τα προηγούμενα χρόνια άρχιζε στις 20 Αυγούστου.
Μέχρι και χθες, δεν είχε υπάρξει καμία ένδειξη για τις προθέσεις του Υπουργείου στο ζήτημα αυτό.

Ωστόσο κυνηγοί επαναφέρουν στη μνήμη τους και συνδέουν τα όσα διαδίδονται με τις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του Ιανουαρίου, περί προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί σε αλλαγές, τόσο τα χρονικά όρια του κυνηγιού, όσο και για τα επιτρεπόμενα θηράματα.
Αν και το ζήτημα αφορά σχεδόν το σύνολο της χώρας, για το Πωγώνι έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις, γιατί το κυνήγι αποτελεί «πηγή ζωής» για τις λιγοστές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να διατηρούνται στην περιοχή, αλλά και να ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στους εναπομείναντες κατοίκους του.

Κατά γενική παραδοχή, το Πωγώνι είναι ένας από τους από τους καλύτερους -και προσιτούς- κυνηγότοπους της χώρας, προσελκύοντας κυνηγούς από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Χάρη σε αυτούς λειτουργούν ξενώνες, ψησταριές, καφενεία και καταστήματα στα μικρά χωριά, που σπάνια έχουν την τύχη στην υπόλοιπη- πλην της κυνηγετικής περιόδου- διάρκεια του χρόνου να βλέπουν επισκέπτες με άλλου τύπου ενδιαφέροντα.
Ως προς το αίσθημα ασφάλειας, είναι γεγονός ότι η παρουσία εκατοντάδων κυνηγών στο ύπαιθρο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, δίνουν μια εικόνα ζωής σε περιοχές που είναι ερημωμένες και τον υπόλοιπο χρόνο αποτελούν περάσματα λαθρομεταναστών.

Προστασία καλλιεργειών
Η κυνηγετική δραστηριότητα, απέκτησε τα τελευταία χρόνια και έναν επιπλέον ρόλο: Της προστασίας της αγροτικής παραγωγής. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα που προκαλείται από την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, οι οποίοι «σαρώνουν» και εκριζώνουν κάθε καλλιέργεια, ιδίως καλαμποκιού και τριφυλλιού, φτάνοντας ακόμη και σε αυλές σπιτιών!
Για τα αίτια αύξησης των αγριόχοιρων οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Η απελευθέρωση αγριόχοιρων από μονάδες εκτροφής ίσως είναι ο ένας λόγος.
Ένας δεύτερος, αφορά τη γειτονική Αλβανία, στην οποία έχει απαγορευθεί το κυνήγι στην παραμεθόριο περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί ζώνες ασφαλείας για τους αγριόχοιρους που στη συνέχεια εισέρχονται κατά κοπάδια στο Ελληνικό μέρος.

Επιμήκυνση της περιόδου
Οι ζημιές που προκαλούν στους καλλιεργητές είναι ολοκληρωτικές και αυτός είναι ο λόγος που σταμάτησε η καλλιέργεια των κάμπων σε Μαυρόπουλο και Αργυροχώρι.
Μεγάλες επίσης ήταν οι ζημιές που υπέστησαν πέρυσι καλλιεργητές καλαμποκιού σε Παρακάλαμο, Βελλά, Χρυσόρραχη, Ζαγόρι κ.α..
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου- πλέον τέτοιες διαστάσεις έχει πάρει η κατάσταση- είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, κατά την οποία είχε αποφασιστεί να προταθούν προς το Υπουργείο συγκεκριμένα μέτρα, που προέβλεπαν και την επέκταση της κυνηγετικής περιόδου για τα αγριογούρουνα.

Οι προτάσεις αυτές αποκτούν εκ νέου χρησιμότητα, καθώς υπάρχουν ήδη μαρτυρίες για την εμφάνιση σε διάφορες περιοχές μεγάλων κοπαδιών αγριογούρουνων (άνω των 50 ατόμων), ειδικά σε Πωγώνι και Ζαγόρι, που δεν θα αργήσουν να κάνουν επιδρομές και πάλι σε καλλιέργειες, ιδίως καλαμποκιού που σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν να δίνει καρπό.
Όπως γίνεται αντιληπτό -λέγανε χθες κάτοικοι του Πωγωνίου στον «Π.Λ.»- δεν μπορεί να τίθεται ούτε σαν πιθανό ενδεχόμενο η απαγόρευση του κυνηγιού στο Πωγώνι, αλλά αντίθετα, θα πρέπει όλοι να πιέσουν προς την κατεύθυνση αύξησης των ημερών κυνηγιού του αγριόχοιρου, καθώς και του αριθμού των θηρεύσιμων ατόμων ανά έξοδο.


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου.

Η κυνηγετική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται θετικά από τη Δημοτική Αρχή Πωγωνίου και από το σύνολο σχεδόν των Πωγωνησίων.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, μιλώντας χθες στο «Π.Λ.» στο διάλλειμα των εκδηλώσεων που γίνονταν στη Βήσσανη στο πλαίσιο της «Γιορτής του Δάσους», ήταν κατηγορηματικός: «Η προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος, είναι αδιαπραγμάτευτη: Δεν πρέπει όμως να ξεχασθεί ο παράγοντας άνθρωπος.
Οι κυνηγοί είναι πλούτος για την περιοχή, προστατεύουν τη φύση και το δάσος, όπως άλλωστε το απέδειξαν πολλές φορές στο παρελθόν, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αγία Μαρίνα Πωγωνίου. Εκείνο που πάντα πρέπει να υπάρχει, είναι η αρμονική συμβίωση των κυνηγών με τις τοπικές κοινωνίες και ασφαλώς η άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας σύμφωνα με τους κανονιστικούς όρους που θέτει η Πολιτεία».

Πηγή: Πρωϊνός λόγος Ηπείρου

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: