ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Οι κυνηγετικές μέρες αρχίζουν

kunigos

Χαμηλά τους πανηγυρικούς τόνους επιχείρησε να κρατήσει ο πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου (ΚΟΗ) Παναγιώτης Τσιλίκης, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε με αφορμή την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου.

Πριν από λίγες μέρες υπογράφηκε η νέα ρυθμιστική απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Η ρυθμιστική απόφαση, παρά τις διαρροές που υπήρχαν από τον κυνηγετικό κόσμο για απαγορεύσεις, είναι σχεδόν ίδια με την περσινή. Οι κυνηγοί ανησυχούσαν ιδιαίτερα για τη στάση που θα κρατήσει απέναντί τους ο αναπληρωτής υπουργός, δεδομένου ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων. Ο κ. Τσιρώνης αποφάσισε να μην αλλάξει την πεπατημένη –κάτι που αποδίδεται στις πιέσεις που άσκησε ο κυνηγετικός κόσμος.

Ωστόσο, ο κ. Τσιλίκης απέδωσε τα όσα προβλέπει η νέα ρυθμιστική απόφαση στις «επιστημονικές καταγραφές και παρατηρήσεις» των κυνηγετικών ομοσπονδιών. Αν και ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ απέφυγε να μιλήσει για «νίκη» των κυνηγών (με «εχθρό» προφανώς τον κ. Τσιρώνη), άφησε υπονοούμενα. «Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να υποστηρίξουμε ότι σε αυτόν τον διάλογο, υπήρξαν νικητές και ηττημένοι. Εμείς δεν συμμετείχαμε στις συζητήσεις για να αναδειχθούμε νικητές, ούτε και για να επικρατήσουμε έναντι κάποιου αντιπάλου» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η νέα ρυθμιστική απόφαση, που δεν εμπεριέχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη, «δεν είναι μια επιτυχία που μας δίνει το δικαίωμα να πανηγυρίζουμε. Πρόκειται αντίθετα, για μία απόφαση που επιβεβαιώνει στην πράξη τις επιστημονικές καταγραφές και παρατηρήσεις μας».

Στη συνέχεια, κατέθεσε το σύνηθες επιχείρημα περί της συμβολής του κυνηγιού στη στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζόμενων αλλά και στην τόνωση των τοπικών οικονομιών. «Η νέα ρυθμιστική απόφαση έλαβε υπόψη της το ότι γύρω από το κυνήγι αναπτύσσεται και επιβιώνει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μια τεράστια οικονομική δραστηριότητα…» είπε ο κ. Τσιλίκης. 

ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ

Από την τοποθέτησή του δεν έλειψε η ομοσπονδιακή θηροφυλακή, με τον πρόεδρο της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου να δίνει έμφαση στον ρόλό της στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι ο Αμβρακικός Κόλπος. Η αναφορά στον Αμβρακικό Κόλπο δεν ήταν τυχαία. Προ της υπογραφής της νέας ρυθμιστικής, διαρροές (εκ μέρους των κυνηγών) έκαναν λόγο για πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού κ. Τσιρώνη να απαγορεύσει το κυνήγι στον Αμβρακικό. «Μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο που επιτρέπεται το κυνήγι σε καθορισμένες ζώνες στον Αμβρακικό και η πρακτική των δύο τελευταίων περιόδων απέδειξε ότι μόνο με την άσκηση της θήρας και την εντονότατη και καθημερινή παρουσία της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής είναι εφικτή η αντιμετώπιση των κρουσμάτων λαθροθηρίας, που βρισκόταν σε έξαρση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το ίδιο θα γίνει και τη νέα περίοδο και με μεγαλύτερη ένταση από τη δική μας πλευρά» επεσήμανε. Υπογράμμισε εκ νέου δε ότι το έργο της θηροφυλακής το στηρίζουν οι κυνηγοί από την τσέπη τους. Σε αυτό το σημείο κάλεσε όλους τους κυνηγούς να τηρούν τους νόμους αλλά και να εκδώσουν άδειες από τους κυνηγετικούς συλλόγους. Τέλος, τους υπενθύμισε ότι «έχουν υποχρέωση να επιστρέψουν σώοι στα σπίτια και στις οικογένειές τους».

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: