ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Στήνουν «ξόβεργες» στο παράνομο κυνήγι….. (πουλιών).

Ένας τρομαγμένος κοκκινολαίμης πιασμένος σε ένα δίχτυ.

H Ιταλία βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά το παράνομο κυνήγι πουλιών. Ωστόσο εδώ και χρόνια Γερμανοί και Ιταλοί προσπαθούν να βάλουν φρένο κι έχουν ήδη καταφέρει πολλά.

Ένας τρομαγμένος κοκκινολαίμης πιασμένος σε ένα δίχτυ.  Τα φτερά του σκορπίζονται και το βλέμμα του είναι πανικόβλητο. Τέτοιες σκηνές δυστυχώς δεν είναι σπάνιες στην Ευρώπη. Το παράνομο κυνήγι είναι ευρέως διαδεδομένο και απειλεί άμεσα πολλά είδη πουλιών. Εδώ και χρόνια πάντως Γερμανοί και Ιταλοί προσπαθούν από κοινού να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε συνεργασία με τα ιταλικά δασαρχεία. «Η παράδοση της παγίδευσης των πουλιών προέρχεται από την Ιταλία, μια χώρα που παράλληλα κάνει πάρα πολλά για την πάταξη του παράνομου κυνηγιού» λέει ο Αντρέα Ρουτιλιάνο, ο οποίος εδώ και χρόνια εργάζεται για τη γερμανική οργάνωση με την επωνυμία «Επιτροπή κατά της δολοφονίας των πουλιών».

Με όπλα, δίχτυα ή ξόβεργες γύρω στα 5 με 8 εκατομμύρια πουλιά το χρόνο χάνουν με τρόπο βασανιστικό τη ζωή τους στην Ιταλία ενώ ο αριθμός τους σε ολόκληρη την Ευρώπη φθάνει στα 20 με 25 εκατομμύρια. Η Διεθνής Οργάνωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος χαρακτηρίζει την Ιταλία ως την χειρότερη χώρα στον τομέα αυτό μετά την Αίγυπτο. «Στην Ιταλία τα ωδικά πτηνά θεωρούνται ξεχωριστή νοστιμιά» λέει ο Αλεξάντερ Χάιντ, επικεφαλής της οργάνωσης «Επιτροπή κατά της δολοφονίας των πουλιών». Οι συνέπειες του παράνομου κυνηγιού είναι ολέθριες κυρίως για τα άγρια πουλιά όπως είναι ο σπιζαετός, ο σταχτοπετρόκλης και ο ευρωπαϊκός σφηκιάρης.

 

Ένας σπίνος για 100 ευρώ

 

Ανθεί και το παράνομο εμπόριο με το κυνήγι

Ο καστανολαίμης επίσης θεωρείται ιδιαίτερη νοστιμιά στην Ιταλία όπως και οι τσίχλες κυρίως στη Λομβαρδία, Βενετία, Καμπανία, Καλαβρία και Απουλία.

Το εμπόριο με το άγριο κυνήγι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
Παλαιότερα πολλοί κυνηγούσαν και πήγαιναν τα θηράματα στο σπίτι ως κάτι ξεχωριστό. Εν τω μεταξύ πουλάνε το κυνήγι σε εστιατόρια και το προσωπικό κυνήγι τείνει να πάρει ολοένα και πιο εμπορικό χαρακτήρα. Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και υψηλής ανεργίας, η πώληση του παράνομου κυνηγιού είναι ένα επιπρόσθετο και καλό έσοδο. Για παράδειγμα στη «μαύρη» αγορά ένας σπίνος φθάνει να κοστίζει έως και εκατό ευρώ.

Στην «Επιτροπή κατά της δολοφονίας των πουλιών» δραστηριοποιούνται περίπου 400 εθελοντές, οι οποίοι συνεργάζονται με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως για παράδειγμα την WWF. Στήνουν καρτέρι στους παράνομους κυνηγούς και τους οδηγούν στη δικαιοσύνη, η οποία τους επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα από 300 μέχρι 2.000 ευρώ.

Οι αρχές στην Ιταλία πάντως συνεργάζονται στενά με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η «Επιτροπή κατά της δολοφονίας των πουλιών» φέτος περισυνέλεξε περίπου 500 παγίδες ενώ πριν από 15 χρόνια ο αριθμός έφθανε τις 15.000. Δυστυχώς εξαιτίας των μέτρων λιτότητας στην Ιταλία προτείνεται η κατάργηση των δασαρχείων.


Πηγή-φωτογραφίες: Λαρίσα Λι Μπεκ,  Μαρία Ρηγούτσου απο τη Deutsche Welle

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: