ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Το ποντάρισμα της μπεκάτσας….

Μόνο με τις συνεχείς συναντήσεις με τη βασίλισσα θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τις δυνατότητες του σκύλου μας στην έρευνα

Η απόσταση παρακολούθησης «αυτού του ιδιαίτερου θηράματος»…..
Ενας σκύλος ύστερα από κάποιες επαφές με τις μπεκάτσες θα πρέπει να καταλάβει από πόσο μακριά μπορεί να παρακολουθεί την μπεκάτσα αλλά και πότε δεν έχει άλλο περιθώριο προσέγγισης. Γιατί κάθε μέρα για τις μπεκάτσες είναι διαφορετική.

 Ο καιρός και ο τρόπος προσέγγισης του σκύλου παίζουν κύριο ρόλο για το μέχρι ποια απόσταση θα ανεχθεί η μπεκάτσα την παρουσία του σκύλου. Γρήγορες κινήσεις, άτσαλα και θορυβώδη σκυλιά, φωνές και φασαρία από τους κυνηγούς είναι αρνητικοί παράγοντες. Θέλουμε ένα ήρεμο πουλί μπροστά από τον σκύλο μας και όχι ένα «τσιτωμένο».

Μόνος μπροστά
Κάποια στιγμή, αφού ο σκύλος μας θα έχει καταλάβει τις μπεκάτσες και θα έχει κάνει κτήμα του τη μυρωδιά τους, θα πρέπει να «απογαλακτιστεί» ώστε να κυνηγήσει μόνος του χωρίς την παρουσία του δάσκαλου.

Οχι μαζί με άλλο σκυλί κάνοντας τιμητικές φέρμες, μένοντας πάντα στην ουρά -ή καλύτερα- στη σκιά του μεγάλου σκύλου. Θα κυνηγήσει μόνος του, θα πέσει πάνω σε κάποια πουλιά, θα πλησιάσει πιο πολύ από όσο πρέπει αλλά και θα προγκήξει κάποιες μπεκάτσες. Μόνο τότε θα καταλάβει πόσο κοντά μπορεί να πλησιάσει την κάθε μπεκάτσα.

«Γιατί κάθε μπεκάτσα είναι διαφορετική από την άλλη και κάθε μπεκάτσα την άλλη μέρα είναι διαφορετική από τον εαυτό της».

Ολα τα κουτάβια δεν είναι ίδια, αλλά για να το κρίνουμε αυτό, θα πρέπει να δώσουμε σε όλα τα σκυλάκια τις ίδιες ευκαιρίες

Ο σκύλος πλησιάζοντας και γνωρίζοντας τα όρια του κάθε πουλιού τη συγκεκριμένη μέρα θα φερμάρει σταθερά και από ασφαλή απόσταση. Αν δεν κυνηγήσει μόνο του και δεν κάνει λάθη, δεν θα μάθει ποτέ τη σωστή απόσταση που πρέπει να φερμάρει. Αυτό τουλάχιστον πιστεύω εγώ.

Εάν είναι δυνατόν να μην υπάρχει τίποτα σε χιλιόμετρο μακριά, ούτε κυνηγός, ούτε κουδούνι, ούτε σκυλί, ούτε πρόβατα. Τίποτα που θα αποσπάσει την προσοχή του σκύλου. Θα υπάρχει το δάσος, ο σκύλος, ο κυνηγός και η μπεκάτσα.

Τότε και μόνο τότε με τις συνεχείς συναντήσεις με τη βασίλισσα θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τις δυνατότητες του σκύλου μας στην έρευνα, στη συνεργασία, στην παρακολούθηση και τελικά στη φέρμα.
Κανένα σκυλί δεν είναι ίδιο με ένα άλλο. Ακόμα και τα αδέλφια. Οταν ξεκινήσει μόνο του και σωστά, θα βγάλει τα δικά του τσάπια, τα δικά του χούγια, τις δικές του αρετές και πρωτοβουλίες.
Θα κινηθεί με χάρη, με αυτοπεποίθηση, θα εντοπίσει το θήραμα, θα το ποντάρει και θα έρθει κάποια στιγμή που ο σκύλος θα ξέρει ότι μπροστά του στα 2, 4, 6, 10 μέτρα το πολύ είναι η βελουδομάτα.  Και τότε θα φερμάρει σταθερά «κρέας», όχι λευκές φέρμες και όχι μπεκάτσες στα 30 μέτρα.

Με όσο πιο λίγες εμπειρίες και με όσο πιο λίγα μαθήματα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ένας σκύλος τόσο πιο αστέρι είναι.

Αστέρια & μετριότητες

Ολα τα πόιντερ, και όλα τα σέτερ, και όλα τα επανιέλ δεν θέλουν τον ίδιο χρόνο μάθησης και τις ίδιες αριθμητικά εμπειρίες για να ολοκληρωθούν.
Με όσο πιο λίγες εμπειρίες και με όσο πιο λίγα μαθήματα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ένας σκύλος τόσο πιο αστέρι είναι. Πρέπει να κρατήσουμε από αυτό τον σκύλο απογόνους.
Προσοχή όμως, υπάρχουν αδέλφια με διαφορετική εξέλιξη. Το ένα βγαίνει αστέρι και το άλλο μετριότητα. Μπορεί να συμβεί κάλλιστα και αυτό.
Ολα τα κουτάβια δεν είναι ίδια, αλλά για να το κρίνουμε αυτό, θα πρέπει να δώσουμε σε όλα τα σκυλάκια τις ίδιες ευκαιρίες, τον ίδιο χρόνο, και μετά να κρίνουμε.

Πηγή-φωτογραφίες: Μπάμπης Γκαβάς απο το EΘΝΟΣ-Κυνήγι.

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: