ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Εντυπωσιακές καταγραφές υδρόβιων πουλιών στο Δέλτα του Έβρου

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στο Δέλτα Έβρου, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στις 15 Ιανουαρίου. Οι μετρήσεις γίνονται κάθε χρόνο σε πάνω από εκατό χώρες, στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών της οργάνωσης Wetlands International εδώ και ακριβώς 50 χρόνια!

Οι καταγραφές, έδωσαν εξαιρετικά στοιχεία, με αριθμό ρεκόρ για την Πρασινοκέφαλη πάπια Anas platyrhynchos με 58.729 άτομα, έναν αξιοσημείωτο πληθυσμό, συγκρινόμενο μόνο με τις επίσης μεγάλες μετρήσεις του 2000 (52.350 άτομα) και του 2013 (52.160 άτομα).
Το δεύτερο πολυπληθέστερο είδος στον υγρότοπο, ήταν το Κιρκίρι Anas crecca με 26.783 άτομα και επίσης σημαντικό αριθμό συγκέντρωσε ένα από τα τρία είδη κύκνων που διαχειμάζουν στο Δέλτα, ο Νανόκυκνος Cygnus columbianus, με πάνω από 5.000 άτομα.

Ακόμα σημαντικούς πληθυσμούς συγκέντρωσαν οι Καστανόπαπιες Tadorna ferruginea με 1.480 άτομα, oι Ασπρομέτωπες Χήνες Anser albifrons με 1.592 άτ., και τα Φοινικόπτερα Phoenicopterus roseus με 2.327 άτομα.
Οι Βαρβάρες Tadorna tadorna έφτασαν τις 2.006, ενώ οι Αργυροτσικνιάδες Egretta alba τους 125.

Από αρπακτικά, παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων 23 Στικταετοί Aquila clanga, 6 Θαλασσαετοί Haliaeetus albicilla και 176 Καλαμόκιρκοι Circus aeruginosus

Τέλος, είχαμε την τύχη να παρατηρήσουμε ένα είδος που δεν το βλέπουμε συχνά, τη Χαμωτίδα Tetrax tetrax με 4 άτομα να καταγράφονται στην περιοχή της Δράνας.

Για ακόμη μια φορά, οι αριθμοί και τα είδη των πουλιών που καταγράφηκαν μέσω των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων, συνολικά πάνω από 120000 πουλιά από 53 είδη, μας υπενθύμισαν τη μεγάλη αξία του υγροτόπου για τη διαχείμαση των πουλιών που έρχονται στο Δέλτα σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου και τροφής για τη διαβίωσή τους.

Αναδημοσίευση-πηγή: το Δασαρχείο

dasarxeio.com

anas

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στο Δέλτα Έβρου, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στις 15 Ιανουαρίου.

Δείτε την αρχική δημοσίευση 238 επιπλέον λέξεις

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 21/01/2016 by in Uncategorized.

Πλοήγηση

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: