ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Αλλα 39 νέα είδη φυτών…. προστίθενται στα είδη της ελληνικής χλωρίδας.

Ορισμένα από τα νέα είδη έχουν εξαιρετικά μικρή γεωγραφική εξάπλωση.

Mια από τις πιο μαζικές ανακαλύψεις φυτών στην πρόσφατη ελληνική -και πιθανότατα μεσογειακή- βοτανική επιστήμη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό. Οχι ένα, αλλά 39 νέα είδη φυτών έρχονται να προστεθούν στα περίπου 5.760 είδη της ελληνικής χλωρίδας, σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Phytotaxa».

Το γεγονός γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν συλλογιστεί κανείς ότι τα 38 από τα 39 είδη είναι ελληνικά ενδημικά.

Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στη χώρα μας.

Η μονογραφία, 212 σελίδων, των Salvatore Brullo από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια και Matthias Erben από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου αφορά αποκλειστικά το γένος Λιμόνιο (Limonium) στην ελληνική επικράτεια, ένα έργο ζωής του πρώτου συγγραφέα, ο οποίος τα τελευταία 27 χρόνια έχει επικεντρωθεί στη μελέτη των συγκεκριμένων ειδών στην Ελλάδα.

Αν και αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο γένος, κατά τη συστηματική ταξινόμησή του, οι ερευνητές, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά και τη μορφολογία από 3.000 δείγματα προσωπικών και μουσειακών συλλογών, ανέβασαν τον συνολικό αριθμό ειδών στην Ελλάδα στα 86.

 

Οντας τυπικά μεσογειακά, με περίπου 400 είδη προσαρμοσμένα σε συνθήκες υψηλής εδαφικής αλατότητας και κλιματικής ξηρότητας, τα Λιμόνια εξαπλώνονται κυρίως σε παράκτιους βιότοπους.

Ορισμένα από τα νέα είδη έχουν εξαιρετικά μικρή γεωγραφική εξάπλωση, όπως το Limonium schinousae, το οποίο συναντάται μόνο στο μικρό κυκλαδίτικο νησί της Σχοινούσας, ή το L. athinense που συναντάται μόνο στην περιοχή της Βούλας, μέσα στον αστικό ιστό της Αττικής.

Οπως αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βοτανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αρτελάρη Πανωραία, ειδική στο γένος Limonium, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: «Κίνδυνος εξαφάνισης υπάρχει για τα είδη εκείνα που έχουν μικρούς πληθυσμούς σε θέσεις όπου η τουριστική ανάπτυξη είναι έντονη και ο βιότοπός τους κινδυνεύει να περιοριστεί ή και να καταστραφεί».

Οσο για το ενδεχόμενο νέα είδη να περιμένουν την ανακάλυψή τους από την επιστημονική κοινότητα, συμπληρώνει: «Οπωσδήποτε θα ανακαλυφθούν και άλλα νέα είδη Limonium. Ιδιαίτερα ο χώρος του Αιγαίου, με τα τόσα πολλά νησιά, νησάκια και βραχονησίδες, κρύβει θησαυρούς. Νέα είδη περιγράφονται συνέχεια και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αλλά και από άλλες περιοχές παγκοσμίως».

 

Συντάκτης-αρθρο του:
 Φάνης Νίκος Σακελλαράκης, φοιτητής Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Πηγή: Εφημερίδα efsyn.gr & επιθεώρηση Phytotaxa

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 14/03/2016 by in Διάφορα,Περιβάλλον and tagged , .

Πλοήγηση

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: