ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Δηλητηριασμένα Δολώματα «έσπειραν» στο Ζαγόρι!!!..

Κατόπιν της καταγγελίας για τον εντοπισμό δύο δηλητηριασμένων σκύλων στο Δεμάτι του Δήμου Ζαγορίου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου Αώου και Πίνδου σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησαν αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή του Δεματίου η οποία βρίσκεται πλησίον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Στην αυτοψία και την έρευνα για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων στην περιοχή συμμετείχε η ειδική Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που διαθέτει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη», κλιμάκιο του Φορέα Διαχείρισης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δεματίου.

Με την καθοδήγηση του ειδικά εκπαιδευμένου γι’ αυτό το σκοπό σκύλου και του συνοδού του, εντοπίστηκαν δύο ακόμη νεκρά σκυλιά το ένα εκ των οποίων έφερε εμφανή σημάδια δηλητηρίασης και ίχνη παραφίνης στο πρόσωπο και μία αλεπού, επίσης εντοπίστηκαν ένα άθικτο δηλητηριασμένο δόλωμα με επικάλυψη παραφίνης και υπολείμματα τεσσάρων δηλητηριασμένων δολωμάτων επίσης με επικάλυψη παραφίνης.


Τα δολώματα ήταν όλα τοποθετημένα κατά μήκους του δρόμου πάνω σε πέτρες στις οποίες είχε προστεθεί μίγμα φαγητού για την προσέλκυση των ζώων.

Ο θλιβερός απολογισμός του συγκεκριμένου περιστατικού παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αριθμεί συνολικά 5 νεκρά ζώα τα οποία ανέλαβε να θάψει με κατάλληλο τρόπο ο Δήμος Ζαγορίου.

Ενώ τα δολώματα που συλλέχθηκαν από τον ερευνητή πεδίου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Δ. Βαβύλη σε συνεργασία με το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, παραδόθηκαν στο Δασαρχείο Ιωαννίνων για τις περεταίρω ενέργειες.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου καταδικάζει για πολλοστή φορά το γεγονός τονίζοντας ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα, καθώς απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Επίσης αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ειδικά, όσον αφορά στην άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη (Κουκάλογο) στην Ήπειρο, ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στην περιοχή.


Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά την Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την άμεση ανταπόκριση και την έγκαιρη πραγματοποίηση της έρευνας στην περιοχή.

Πηγές: Iωάννινα24gr. & Εpirus.gr

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: