ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά: Μελέτη υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή ευδοκιμεί στη ζώνη αποκλεισμού.

Wildlife thriving without humans in Chernobyl nuclear zone – study

 

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (the University of Georgia, UGA) υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε από το πυρηνικό νέφος που μόλυνε τη γη, αλλά στην πραγματικότητα ευδοκιμεί λόγω και της απουσίας των ανθρώπων, που απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά μετά το πυρηνικό δυστύχημα, πριν από 30 χρόνια, στις 26 Απριλίου του 1986.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εκκένωσαν μια περιοχή 4.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων γνωστή ως ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, τα ζώα αφέθηκαν να βοσκάνε στο άκρως ραδιενεργό περιβάλλον.

Τώρα η νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας (UGA) υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός της άγριας ζωής δεν εξολοθρεύτηκε από το τοξικό τοπίο, αλλά στην πραγματικότητα άνθισε. Η ομάδα χρησιμοποίησε 94 δολωματικούς σταθμούς και 30 απομακρυσμένες «παγίδες» με φωτογραφική μηχανή στην άκρως μολυσμένη περιοχή στη νότια Λευκορωσία, όπου υπάρχουν απέραντα δάση και άδεια χωριά.
Στις 5 εβδομάδες που διήρκησε η μελέτη μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2014, ο φακός συνέλαβε 14 είδη θηλαστικών και ανίχνευσε 173 ζώα συνολικά.

Μεταξύ άλλων απαθανατίστηκαν ευρασιατικοί βίσονες, κόκκινοι σκίουροι, άλκες, αγριογούρουνα και γκρι λύκοι.

Ο επικεφαλής ερευνητής Τζέιμς Μπίσλι δήλωσε, ότι υπάρχουν ισχυρές φωτογραφικές αποδείξεις που ο καθένας μπορεί να δει και κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ότι προκαλείται καταστολή των πληθυσμών σε εξαιρετικά μολυσμένες περιοχές.Βεβαίως στη μελέτη αυτή τα ζώα απλώς φωτογραφήθηκαν και δεν εξετάστηκαν, ενώ σε μια άλλη μελέτη που είχε γίνει από τον Δρ Timothy Mousseau , βιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, είχαν υπογραμμιστεί μεταλλάξεις μεταξύ του πληθυσμού των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων όγκων, ασυνήθιστου χρωματισμού, και ανωμαλιών του εγκεφάλου.

Η τελευταία μελέτη του UGA πάντως που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Ecology, έρχεται σε αντίθεση και με την εικόνα προηγούμενων μελετών που έχουν υποστηρίξει ότι το νέφος από την κατάρρευση του πυρηνικού αντιδραστήρα, ήταν επιζήμια για την άγρια ζωή της περιοχής.

Πηγή: www.lifo.gr & RT-wildlife news

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: