ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Εμπλουτισμός βιοτόπων με απελευθέρωση λαγών.

Συνεχίζεται η προσπάθεια του εμπλουτισμού βιοτόπων του νομού Καρδίτσας με ενδημικά θηράματα. Στα πλαίσια της υλοποίησης της εγκεκριμένης από την αρμόδια Δασική Αρχή μελέτης του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας απελευθερώθηκαν 30 ακόμη άτομα λαγού.
Η έκθεση εμπλουτισμού με λαγό, μετά από απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου με ανάθεση, συντάχθηκε από την Δασολόγο της Ζ’ Κ.Ο. Θεσσαλίας κ. Γιούλη Στεργιοπούλου. Πολύτιμη ήταν η συμβολή των υπευθύνων θήρας του Δασαρχείου και της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά με τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου της μελέτης για την βελτίωσή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κ.Σ. Καρδίτσας, «η έκθεση προβλέπει την απελευθέρωση 70 συνολικά προσαρμοσμένων λαγών (σε ζεύγη) μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες γενετικού και υγειονομικού ελέγχου σε έξι μεγάλες περιοχές – βιοτόπους. Έχουν επιλεγεί κατάλληλοι βιότοποι για λαγό, στους οποίους η παρουσία πληθυσμών του είδους είναι σχετικά μικρή. Οι περιοχές αυτές με ενέργειες των μελών του Δ.Σ. και εθελοντών κυνηγών είχαν προετοιμαστεί με τις βασικές και απαραίτητες διαχειριστικές ενέργειες (σπορές, νερό και ρύθμιση των αρπάγων).

– Τα άτομα του λαγού προέρχονται τόσο από ιδιωτικό όσο και από το εκτροφείο του Συλλόγου και τα συγκεκριμένα ζώα διαβιούσαν σε συνθήκες εκτατικής εκτροφής και είχαν προσαρμοστεί σε πολύ μεγάλη έκταση και σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που φάνηκε αμέσως από την συμπεριφορά τους κατά την φάση της απελευθέρωσης.

– Η συγκρότηση των συνεργείων για άμεση απελευθέρωση, στην κατάλληλη χρονική στιγμή και ημέρα, απαιτούσε πολλά άτομα, συντονισμό και σχέδιο από τους εμπλεκομένους φορείς, αλλά στέφθηκε από επιτυχία. Στη διαδικασία και στα συνεργεία απελευθέρωσης των λαγών συμμετείχαν, από νωρίς το πρωί, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας, εκτός του Προέδρου του, ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας Χρήστος Κότσιαλος και τα μέλη Αποστολίκας Γιώργος, Αρχοντής Δημήτριος, Γούλας Σωτήρης και ο Δασοπόνος μας Κρανίτσας Βασίλειος.
Το Δασαρχείο Καρδίτσας συμετείχε με τους Θανασογιώργο Ευάγγελο, Βασιλακόπουλο Δημήτριο και Μπουρναβέα Γεώργιο, οι οποίοι όχι μόνο επέβλεπαν αλλά και βοήθησαν ενεργά στην όλη προσπάθεια και τους οποίους το Δ.Σ. του Κ.Σ. Καρδίτσας ευχαριστεί θερμά.

–  Ελπίζουμε ότι οι κυνηγοί μας θα σεβαστούν την προσπάθειά μας και θα περιορίσουν τα εκπαιδευτικά τους έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα άτομα του είδους να εγκλιματιστούν και να προσαρμοστούν πλήρως στα νέα ενδιαιτήματα», καταλήγει η ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Πηγή: Δασαρχείο  &  Δασαρχείο-2

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: