ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Η απομυθοποίηση του ζητήματος της όχλησης είναι πραγματικότητα.

Στην έννοια της όχλησης των πτηνών από τη Θήρα έχει στηριχθεί η Οδηγία για τα Πτηνά 2009/147/EU (πρώην 79/409) για την περικοπή της κυνηγετικής περιόδου, όπως και η Οδηγία των Οικοτόπων (92/43) για την απαγόρευση της Θήρας σε πολλές περιοχές όπως είναι οι υγρότοποι.
Έτσι τις τελευταίες δεκαετίες οι Ευρωπαίοι κυνηγοί και ιδιαίτερα οι εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγοί της Μεσογείου υπέστησαν πολλούς περιορι­σμούς στην αγαπημένη τους δραστηριότητα στο βωμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις από αυτούς τους περιορισμούς μπορούν να αποτιμηθούν ετησίως σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Μήπως όμως όλοι αυτοί οι περιορισμοί έχουν βασιστεί σε ένα…. μύθο και σε ένα δογματισμό που θυμίζει Ευρώπη του Μεσαίωνα;

Επιστήμονες από την Ευρώπη κυρίως, έκαναν έρευνες δείχνοντας πως η όχληση από τη Θήρα οδηγεί στη μετακίνηση ή στην τοπική εκτόπιση των θηρεύσιμων υδρόβιων πτηνών. Με αυτόν τον τρόπο η έννοια της όχλησης καθιερώθηκε, και μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας έκανε αποδεκτό πως: όχληση=μετακίνηση=επίπτωση στον πληθυσμό. Τις εξισώσεις αυτές κατέρριψαν, βάζοντας το δάχτυλο επί τον τόπον των ήλων, οι θηραματολόγοι της Διεύθυνσης Έρε­υνας & Τεκμηρίωσης της ΚΟΜΑΘ σε συνεργασία με τον John Connelly γνωστό θηραματολόγο ερευνητή στην Υπηρεσία Αλιείας και Θήρας του Αΐντάχο των ΗΠΑ, με την επιστημονική εργασία τους: Sokos C., Birtsas P., Connelly J., Papaspyropoulos K. 2013. Hunting of migratory birds: disturbance intolerant or harvest tolerant? Wildlife Biology 19: 113- 125.
Σε μετάφραση: Σώκος X., Μπίρτσας Π., Connelly J., Παπασπυρόπουλος Κ. 2013. Θήρα αποδημητικών πτηνών: ζήτημα όχλησης ή κάρπωσης; ΒιολογίαΆγριας Πανίδας 19:113-125. (http://www. bioone. org/doi/pdf/10.2981/12-032). Η εργασία υποβλήθηκε στο περιοδικό το Μάρτιο του 2012 και αφότου υποβλήθηκε σε κρίση από ειδικούς έγινε αποδεκτή και δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2013. Η εργασία επίσης τιμήθηκε από τους επιστήμονες του περιοδικού, μετά από σχετική ψηφοφορία, ως το σημαντικότερο άρθρο του τεύχους.

 

Στην εργασία έγινε συνδυασμός της γνώσης από 200 περίπου έρευνες και βρέθηκε πως η όχληση από τη θήρα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις των πτηνών, ωστόσο δε βρέθηκε να υπάρχει κάποια επίπτωση λόγω όχλησης με την αύξηση της θνησιμότητας, τη μείωση της τροφοληψίας, της σωματικής κατάστασης, της επιτυχίας αναπαραγωγής και οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη μείωση του πληθυσμού των πτηνών.

Αναπτύχθηκε επίσης μια μέθοδος διάγνωσης, η οποία παρέχει έναν τρόπο για την εκτίμηση της δυνητικής ευαισθησί­ ας ενός είδους πτηνού στην όχληση από τη Θήρα. Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής έδειξε ότι η επίδραση της όχλησης στα θηρεύσιμα είδη είναι αντίστροφη της κάρπωσής τους. Δηλαδή το πολύ απλό: ότι τα είδη που ενοχλούνται περισσότερο από τους κυνηγούς και απομακρύνονται σε μακρύτερες αποστάσ­ εις π.χ. αγριόπαπιες – υφίστανται μικρότερη κάρπωση. Άρα σε επίπεδο πληθυσμού η όποια επίδραση από την όχληση εξισορ­ ροπείται από τη μικρότερη κάρπωση. Επιπλέον στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. Οι χωροχρσνικοί περιορισμοί, οι υπερβολικές απαγορεύσεις στους υγροτόπους και η αφθονία τροφής στα μεσογειακά οικοσυστήματα δεν βρέθηκε να επιτρέπουν την ανάπτυξη σοβαρών επιδράσεων από την όχληση της Θήρας.

Τα συμπεράσματα αυτά ρίχνουν άπλετο φως στο ζήτημα της όχλησης, με αποτέλεσμα να καταρρίπτεται ο δογματισμός και η φιλολογία περί επιπτώσεων από την όχληση που έχει εμποτίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ευρώπη.
Ήδη πολλοί Ευρωπαίοι επιστήμονες επικοι­ νωνούν με την ΚΟΜΑΘ και ζητούν το πλήρες κείμενο της εργασίας. Η διαχείριση της Θήρας με τις υπερβολικές απαγορεύσεις δεν θα πρέπει να θυμίζει πρακτικές του παρελθόντος, αλλά να βασίζεται σε συμπεράσματα ερευνών και στη λήψη ουσιαστικών διαχειριστικών μέτρων.

 


Σώκος Χρήστος & Μπίρτσας Περικλής, Δασολόγοι –Θηραματολόγοι,
(εκδόθηκε στο «Παν-θήρας 2014», σελ. 100-103)

Πηγή: ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣ 2014,…. τα πάντα περί θήρας!  &  B’ ΚΟΑ

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: