ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

«Δώστε προσοχή» στις σφραγίδες … «μαϊμού» !!!…

Οπλο (ή κανονάκι) δοκιμών.

Η Πιστοποίηση ΟΠΛΩΝ και ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ.
Τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι εταιρείες όπλων και φυσιγγίων τριτοκοσμικών χωρών (και όχι μόνο) που φέρουν σφραγίδα δοκιμής της C.I.P., χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή της.

 

Τα διακριτικά της Διεθνούς Επιτροπής Δοκιμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από συστηματικό και συνεχή έλεγχο των προϊόντων (όπλων ή φυσιγγίων) κάθε εταιρείας και κατόπιν άδειάς της.

Στη C.I.P. συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τη Χιλή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω των αρμόδιων φορέων που έχουν ιδρύσει (συνολικά 14).

Στην Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ καμία κυβέρνηση για τη δημιουργία ανάλογου φορέα, παρότι λειτουργούν δεκάδες βιοτεχνίες κατασκευής φυσιγγίων και οι Ελληνες κυνηγοί αποτελούν το 10% του ενεργού πληθυσμού.

Ουδείς όμως θέλησε να προστατεύσει την ασφάλειά τους κατά τη χρήση των όπλων.

Φτηνά φυσίγγια

Μια μόνο ματιά στα ράφια των κυνηγομάγαζων αρκεί για να διαπιστώσουμε πολλά φτηνά φυσίγγια άγνωστης προέλευσης με τη σφραγίδα C.I.P. ή? κάπως έτσι.

Δεν αναφερόμαστε βέβαια στα αμερικάνικα φυσίγγια που δεν φέρουν σφραγίδα C.I.P., αλλά αποτελούν εγγύηση ασφάλειας λόγω της αυστηρής νομοθεσίας. 

Τα ευρωπαϊκά φυσίγγια των μεγάλων οίκων B&P, Nobel Sport, Rottweil, κ.λπ. δικαίως φέρουν το χαρακτηριστικό σήμα στο κάτω μέρος σε κάθε κουτί, αφού με νόμο απαγορεύεται η κυκλοφορία όπλων και πυρομαχικών στις χώρες-μέλη της C.I.P. που δεν έχουν περάσει από τράπεζα δοκιμών.

   Φυσίγγι λειόκαννου κυνηγετικού όπλου και τα βασικά υλικά του.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά φυσίγγια, μέχρι αυτήν τη στιγμή καμία ελληνική βιοτεχνία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να φέρει τα διακριτικά C.I.P. στα κουτιά της.

Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα δύσκολη, αφού απαιτεί δείγμα φυσιγγίων από κάθε παρτίδα που θα σταλεί στην τράπεζα δοκιμής της χώρας που έχει επιλεγεί.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει άδεια εξαγωγής φυσιγγίων, κάτι που περιορίζει εξαρχής τις εταιρείες που μπορούν να πιστοποιηθούν.

Για να πιστοποιηθεί μια εταιρεία χρειάζεται report για κάθε παρτίδα παραγωγής, που αρχειοθετείται μαζί με τα βαλλιστικά του αποτελέσματα.

Ο έλεγχος είναι συνεχής και άμεσος, τόσο στη γραμμή παραγωγής όσο και στον βλητικό σταθμό.


Η δοκιμή

Πώς γίνεται όμως η δοκιμή στις λεγόμενες τράπεζες;
Οι δοκιμές των όπλων γίνονται σε ειδικό χώρο μέσα σε ειδικό κιβώτιο ασφαλείας που κλειδώνει το όπλο σε ειδική υποδοχή με μηχανικό τρόπο. Αφού κλείσει το κιβώτιο, πυροδοτείται χωρίς ανθρώπινη παρουσία το όπλο, με δύο φυσίγγια από κάθε παρτίδα παραγωγής.

Ο έλεγχος των φυσιγγίων γίνεται πλέον με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού αισθητήρα πίεσης, που ακουμπά το φυσίγγι στο κανονάκι δοκιμής και καταγράφει τις πιέσεις.

Στη συνέχεια, γίνεται ο έλεγχος των φυσιγγίων για την ασφάλειά τους.  Τα φυσίγγια ελέγχονται στα ακόλουθα βασικά σημεία:

1. Σήμανση. Απαραίτητες ενδείξεις στη συσκευασία αλλά και στο φυσίγγι.

2. Διαστάσεις.

3. Πιέσεις (bar). Μέγιστη ισχύ, μέσος όρος κ.λ.π.

4. Μηχανική λειτουργικότητα από την τοποθέτηση του φυσιγγίου σε διάφορους τύπους όπλων.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις, που είναι αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, γίνονται δεκτά φυσίγγια με πιέσεις από 740 έως 1.050 bar.

Παρ’ όλα αυτά για να σφραγιστεί ένα φυσίγγι για πιέσεις 1.050 bar, θα πρέπει να δοκιμαστούν δύο φυσίγγια με 25% μεγαλύτερες πιέσεις από το όριο πιέσεων της C.I.P.
Δηλαδή ένα φυσίγγι των 1.050 bar θα δοκιμαστεί στα 1.370 bar!!!…

 

Στην ουσία πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο οργανισμό με αυστηρά στάνταρντ και εξειδίκευση 400 χρόνων στα κυνηγετικά όπλα, τα πιστόλια και τα περίστροφα, με στόχο την ασφάλεια του χρήστη/ χρηστών τους.

Η ύπαρξη όμως της σφραγίδας αυτής αποτελεί εγγύηση ασφάλειας του χρήστη σε όπλο και φυσίγγια.
Τέλος, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η παραποίησή της ή η πλαστή χρήση της υποκρύπτουν σοβαρούς κινδύνους, γι’ αυτό προσέξτε πριν αγοράσετε…

 

Το Γνωρίζατε;

To 1914, ο Ιωσήφ Φραϊκίν, διευθυντής της Τράπεζας Δοκιμών, ζήτησε να θεσπίσουν όλες οι τράπεζες δοκιμής ομοιόμορφους κανόνες για τη δοκιμή τόσο των όπλων όσο και των πυρομαχικών. Ετσι δημιουργήθηκε η Διεθνής Επιτροπή Δοκιμών C.I.P. (The «Commission internationale permanente pour l’épreuve des armes à feu portatives» / «Permanent International Commission for the Proof of Small Arms» – εν συντομία προσφωνείται  C.I.P.   ) , με μόνιμη έδρα τη Λιέγη του Βελγίου, ενώ ο διευθυντής της διορίζεται από την κυβέρνηση του Βελγίου, με στόχο την παροχή ασφάλειας του χρήστη μέσω της δοκιμής αντοχής του όπλου του.


Το Γνωρίζατε;

Τα κράτη-μέλη της C.I.P. είναι τα εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Χιλή, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρωσία, Σλοβακία, Τσεχία, πρώην Γιουγκοσλαβία (με δοκιμές έως και τον Σεπτέμβριο του 1992/ αποχώρησε πλέον…  δεν υφίσταται κρατική τράπεζα δοκιμών). Νέο μέλος από το 2010 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Η Ιστορία της C.I.P.

Το πρόβλημα της ασφάλειας των χρηστών πυροβόλων όπλων τέθηκε εξαρχής ως προϋπόθεση της αγοράς τους από τον 14ο αιώνα, οπότε και εμφανίστηκαν – το 1672 στην πόλη της Λιέγης, όταν αποφασίστηκε με διάταξη του βασιλιά να απαιτείται απόδειξη ασφάλειας για τα πυροβόλα όπλα.
Η δοκιμή έπρεπε να γίνει από ένορκη επιτροπή και το σήμα κατατεθέν της πόλης της Λιέγης «Le Perron» να σφραγίζει το όπλο.

Ετσι γεννήθηκαν οι σφραγίδες δοκιμής που μέχρι σήμερα συνοδεύουν τα κυνηγετικά όπλα. Η διάταξη του πρίγκιπα της Βαυαρίας νομοθετήθηκε μετά από καταγγελίες πολλών αγοραστών για την ποιότητα των όπλων που αγόρασαν, ακόμη και για ατυχήματα με αυτά.
Το 1689 ψηφίστηκε πάλι στη Λιέγη, διάταγμα «Για το καλό του εμπορίου και την ασφάλεια στη χρήση όπλων». Η πρώτη τράπεζα δοκιμής όπλων στον κόσμο είχε δημιουργηθεί.

Εκατό χρόνια μετά, η γαλλική επανάσταση προσάρτησε το πριγκιπάτο της Λιέγης στη Γαλλική Δημοκρατία, οπότε το 1810 με διάταγμα του Ναπολέοντα επιβάλλονται όλες οι δοκιμές των όπλων που παράγονται σε όλη τη Γαλλία να γίνονται στην τράπεζα της Λιέγης.

Το 1830, ο Βέλγος νομοθέτης, αφού η Λιέγη πέρασε στο βασίλειο του Βελγίου, προβλέπει ότι ο διευθυντής της Τράπεζας Δοκιμών θα διορίζεται από τον βασιλιά, ενώ τον εξουσιοδότησε με αστυνομική εξουσία.

 

1. Η Lambro έχει πιστοποίηση C.I.P. σε όλα της τα διαμετρήματα (12, 16, 20 και 36. 2. Ιταλικά φυσίγγια της B&P με τις σφραγίδες της C.I.P. 3. Φυσίγγια της Nobel Sport με την σφραγίδα της C.I.P. στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών. 4. Φωτοτυπία(!) της C.I.P. σε εισαγόμενα φυσίγγια αγνώστης προέλευσης.


Στην Ελλάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ καμία κυβέρνηση για τη δημιουργία ανάλογου φορέα, παρότι λειτουργούν δεκάδες βιοτεχνίες κατασκευής φυσιγγίων και οι Ελληνες κυνηγοί αποτελούν το 10% του ενεργού πληθυσμού

Κείμενο & φωτογραφίες  Αντώνης Μπληζιώτης,
Πηγή-αναδημοσίευση απο: EΘΝΟΣ-Κυνήγι.gr

(Το παρόν αναφέρεται και εστίασε… κυρίως στο κεφάλαιο των κυνηγετικών φυσιγγίων-πυρομαχικών λειόκαννων όπλων που κυκλοφορούν).

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: