ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Σε απόγνωση οι αγρότες (στη Φθιώτιδα), κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τα αγριογούρουνα.

 Σε απόγνωση οι αγρότες, κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τα αγριογούρουνα.

Μπορεί το φαινόμενο να μην είναι πρόσφατο, αφού τα αγριογούρουνα στην αγροτική περιοχή του Δήμου Στυλίδας στη Φθιώτιδα έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και χρόνια, ωστόσο με την αύξηση του πληθυσμού τους έχουν πολλαπλασιαστεί και τα προβλήματα που προκαλούν στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

«Βγαίνουν τις νύχτες και προκαλούν καταστροφές. Δεν ξέρουμε πώς βρέθηκαν στην περιοχή μας πριν από περίπου 30 χρόνια, ωστόσο, με το πέρασμα των ετών, ο πληθυσμός τους έχει εκτοξευθεί. Τις νύχτες εμφανίζονται ακόμη και στη μέση του δρόμου!  Οι οδηγοί πανικοβάλλονται, ενώ δεν έχουν λείψει και τα ατυχήματα», εξήγησε στην «ΥΧ» η πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Πελασγίας, Ρίκα Τριανταφυλλοπούλου.

Ένα αγριογούρουνο, όπως εξηγούν αγρότες της περιοχής, μπορεί να φτάνει σε βάρος μέχρι και τα 200 κιλά, οπότε ο φόβος, εκτός από τις καλλιέργειες, μεταφέρεται και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, που κυρίως τις νυχτερινές ώρες μετατρέπεται σε πέρασμα προς τα πεδινά σημεία, στα οποία καταφεύγουν για να φάνε ή να ξεδιψάσουν.

 

«Είναι σοβαρό το πρόβλημα, αν και μέχρι σήμερα οι παραγωγοί της περιοχής μας έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση ακόμη και με φράχτες ρεύματος (μεγάλη φωτό) ή και με τα γνωστά «κανονάκια» με υγραέριο που κάθε τέσσερα ή πέντε λεπτά κάνουν θόρυβο, διώχνοντας –υποτίθεται– τα αγριογούρουνα.

Δυστυχώς, όμως, ούτε με τον τρόπο αυτόν έχουν καταφέρει να λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Αδυναμία στα καλαμπόκια

Αν και τα αγριογούρουνα μπαίνουν και προκαλούν καταστροφές σε όλες τις καλλιέργειες, εκείνα που πραγματικά αποτελούν αδυναμία των αγριογούρουνων είναι τα καλαμπόκια. Μάλιστα, πριν από κάποιο διάστημα, όπως τόνισε η κα Τριανταφυλλοπούλου, μπήκαν σε χωράφι παραγωγού της περιοχής, ο οποίος την επόμενη μέρα, αποσβολωμένος, προσπαθούσε να «σώσει» ό,τι μπορούσε από την περιουσία του.

 


Αδυναμία, όμως, έχουν και στα σταφύλια, καθώς καταφέρνουν να ανοίξουν τρύπες στους φράχτες και μπαίνοντας  κατασπαράζουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους. «Σκάβουν» χωράφια και «ροκανίζουν», καθώς ξύνονται μέχρι και σε στύλους της ΔΕΗ.

Η έκταση του προβλήματος φαίνεται καθαρά στην «επίθεση» που έχουν κάνει σε στύλο της ΔΕΗ, κάτι που κατέγραψε και ο φωτογραφικός φακός της ΥΧ.   Τα αγριογούρουνα έχουν σκάψει γύρω από τον στύλο, ενώ έχουν «ροκανίσει» ένα μεγάλο μέρος του κορμού του, προσπαθώντας να ξυστούν πάνω του. «Το ίδιο ακριβώς κάνουν και στα δέντρα.

Αρκεί να δει κάποιος τι επικρατεί σε ένα χωράφι από το οποίο έχουν περάσει τη νύχτα αγριογούρουνα και θα καταλάβει», εξήγησε ο παραγωγός Θανάσης Ζάχος, δείχνοντας από κοντά τις ζημιές στις δικές του ροδιές, τις οποίες εντόπισε πριν από λίγες ημέρες και είναι σκαμμένες στην κυριολεξία.

Συντάξας:  Κάλια Πετσαλάκη,
Πηγή: Υπαιθρος.gr

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: