ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

H IUCN απορρίπτει την πρόταση για απαγόρευση των πυρομαχικών μολύβδου σε όλο τον κόσμο.

H IUCN ( : η Διεθνής Οργάνωση για τη Διατήρηση του Φυσικού περιβάλλοντος ) απορρίπτει την πρόταση για την απαγόρευση των πυρομαχικών με μόλυβδο σε όλο τον κόσμο!!!..

 

H BASC ( :  η Βρετανική Οργάνωση για την Σκοποβολή και την Διατήρηση -του Φυσικού περιβάλλοντος) εξήρε την FACE – την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Κυνηγετικών Οργανώσεων – για το έργο της να εξασφαλίσει την απόρριψη όλων εκείνων των σχεδίων της παγκόσμιας επιβολής της απαγόρευσης της χρήσης των μολύβδινων πυρομαχικών.

Ο διευθυντής της FACE για θέματα διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος Dr David Scallan που εργάστηκε για να διασφαλίσει τη διατύπωση μιας πρότασης για την απαγόρευση των πυρομαχικών με μόλυβδο, αποδυναμώθηκε σημαντικά από τη στιγμή που το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος που έγινε στη Χαβάη το Σαββατοκύριακο 10-11 Σεπτεμβρίου 2016.

Η FACE εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ενημερωτικά έγγραφα της BASC παρουσιάζοντας έτσι τεκμηριωμένα επιχειρήματα στα μέλη της IUCN κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου συνεδρίου.  Μετά από έντονη συζήτηση, τα μέλη της IUCN ψήφισαν υπέρ μιας αναδιατυπωμένης πρότασης που ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις «για τη σταδιακή κατάργηση, όπου είναι εφικτό, των μολύβδινων σκαγίων που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι πάνω από υγρότοπους και των μολύβδινων πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι σε περιοχές όπου πτωματοφάγα ζώα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τη χρήση των μολύβδινων πυρομαχικών, βάσει επιστημονικών στοιχείων, καθώς και την αντικατάστασή τους με κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις «.

Η πρόταση της IUCN δεν έχει νομικό κύρος, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πολιτική- οδηγία οδηγός για τις 1.300 οργανώσεις-μέλη της, στις οποίες περιλαμβάνεται το Βρετανικό Τμήμα Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.

Θα καθοδηγήσει, επίσης, το διεθνές δίκτυο της IUCN που αποτελείται από 16.000 εμπειρογνώμονες.
Ο πρόεδρος της BASC, Peter Glenser είπε:

«η FACE θα πρέπει να επικροτηθεί για την αδιάκοπη εργασία της κατά τους μήνες που οδήγησαν σε αυτό συνέδριο για να εξασφαλιστεί η αναδιατύπωση της αρχικής πρότασης, η οποία βασιζόταν στην ιδεολογία και το συναίσθημα και όχι στην επιστήμη και στα αποδεικτικά στοιχεία.
Είναι σαφές ότι η εντατική τους άσκηση πιέσεων στους συνέδρους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του συνεδρίου απέδωσε.

 


«Οι ομάδες πίεσης ενώθηκαν για να καταθέσουν μια πρόταση που ήταν αδύνατον να αφαιρεθεί μεταγενέστερα από την ημερήσια διάταξη. Ευτυχώς, το έργο που επιτέλεσε η FACE, η BASC και άλλοι, περιόρισε την πιθανή ζημία.

«Τα μέλη μας θα πρέπει τώρα να είναι βέβαιοι ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου. Πράγματι, ήταν μόλις πρόσφατα όταν η πρώην γραμματέας του περιβάλλοντος Liz Truss επιβεβαίωσε ότι η έκθεση της Επιτροπής των Μολύβδινων Πυρομαχικών δεν δείχνει ότι οι επιπτώσεις του μολύβδου ήταν αρκετά σημαντικός για να δικαιολογήσουν την αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική της χρήσης των μολύβδινων πυρομαχικών.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η βρετανική κυβέρνηση θα σταθεί σταθερά πίσω από την απόφαση αυτή, αντί να υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση που μπορεί να εκπέσει από την ψηφοφορία ων μελών της IUCN, η οποία δεν κατέχει καμία νομική αρχή- υπόσταση. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υποστήριξη της χρήσης των μολύβδινων πυρομαχικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην συγκέντρωση της ψηφοφορίας της IUCN, η BASC απευθύνθηκε σε 200 σκοπευτικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο για να τους ενημερώσει για την σχετική πρόταση και για να τους ενθαρρύνουμε να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις τους να αντιταχθούν σε αυτή την πρόταση απαγόρευσης. Αυτή η κίνησή μας δεν θα σταματήσει».

Ο Δρ Conor O’Gorman, διευθυντής ανάπτυξης της πολιτικής της BASC, δήλωσε:
«Η αρχική πρόταση πήγε πολύ πέρα από τη θέση που είχε ήδη καθοριστεί από τις εθνικές υπηρεσίες της άγριας ζωής και τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων, χωρίς στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς που γίνονταν κατά την συζήτηση από τις ομάδες που ήταν υπέρ μιας ολοκληρωτικής απαγόρευσης των μολύβδινων πυρομαχικών.

«Εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία απόδειξη του επιπέδου των επιπτώσεων των μολύβδινων πυρομαχικών στους πληθυσμούς των άγριων ζώων στην Ευρώπη και διάφοροι υποκινητές έχουν αποτύχει στο παρελθόν να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς για να πάει πιο πέρα το θέμα από τους υπάρχοντες περιορισμούς στην χρήση των μολύβδινων σκαγίων.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει μόνο και μόνο επειδή ορισμένες οργανώσεις ξεκίνησαν μια αλαζονική εκστρατεία για να επιβάλει περιορισμούς σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι η αμερόληπτη, τεκμηριωμένη συζήτηση του κινδύνου δεν έχουν λάβει ακόμη χώρα».

Βάσει της συμφωνίας για τα αποδημητικά υδρόβια πτηνά της Αφρικής Ευρασίας, οι υπογεγραμμένες χώρες – εκ των οποίων είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο – είναι υποχρεωμένες να νομοθετήσουν για να περιορίσουν τη χρήση των μολύβδινων σκαγιών πάνω από υγρότοπους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καθιερωθεί κανόνες που περιορίζουν τη χρήση πυρομαχικών με μόλυβδο πάνω από υγροτόπους και για τα υδρόβια πτηνά.

 


Source:  #PR from BASC – The British Association for Shooting and Conservation:
After intense debate, IUCN members voted in favour of a reworded motion that encourages governments “to phase out, where feasible, lead shot used for hunting over wetlands and lead ammunition used for hunting in areas where scavengers are at particular risk from the use of lead ammunition, based on scientific evidence, and the replacement of it with suitable alternatives”.

Thankfully, the work done by FACE, BASC and others, limited the potential damage.

Μετάφραση-απόδοση στα Ελληνικά:  Κώστας Τσολάκος & Πρόδρομος Χρηστίδης,
Πηγές: οι Ιστότοποι των FACE & BASC

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: