ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Ασταμάτητες οι επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στην Ημαθία.

Το Σάββατο που μας πέρασε, μία από τις παρέες που κυνηγούν αγριόχοιρους στην Τ. Κ. Φυτειάς, έχασε δύο κυνηγόσκυλα από επίθεση λύκων. Τα δύο σκυλιά βρέθηκαν νεκρά, φαγωμένα (εκτός από το κεφάλι), ενώ άλλα τρία κυνηγόσκυλα που ήταν μαζί τους τράπηκαν σε φυγή και βρέθηκαν σε αυλές στους κοντινούς οικισμούς Φυτειάς και Κουστοχωρίου όπου κατέφυγαν για να γλιτώσουν.
Από τον αριθμό των κυνηγόσκυλων που δέχτηκαν επίθεση γίνεται προφανές πως δεν επρόκειτο για επίθεση από μοναχικό λύκο αλλά από αγέλη. Την επόμενη μέρα εθεάθη αγέλη πέντε λύκων στο διπλανό χωριό (Αρκοχώρι), ενώ εθεάθη και ένας μοναχικός λύκος στην ευρύτερη περιοχή.

Πριν λίγες μέρες, στην περιοχή της Τ. Κ. Κουμαριάς του Δήμου Βέροιας, λύκος επιτέθηκε σε σκύλο πόιντερ κυνηγού ο οποίος αν και ήταν κοντά, δεν πρόλαβε να σώσει το σκύλο του. Ο κυνηγός στο άκουσμα του ουριλαχτού του σκύλου του πυροβόλησε στον αέρα. Ο λύκος τράπηκε σε φυγή και ο κυνηγός τον είδε από μακρυά. Ήταν όμως αργά για το σκύλο του ο οποίος ξεψύχησε μόλις έφτασε στο κτηνιατρείο.

Τα παραπάνω πρόσφατα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε αρκετά άλλα που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες κυρίως σε μεγάλο υψόμετρο κοντά στο Κάτω Βέρμιο (Σέλι). Η κάθοδος των κοπαδιών και η χιονόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας, είναι προφανές πως οδήγησαν τους λύκους σε χαμηλότερα υψόμετρα, εκεί που δραστηριοποιούνται οι κυνηγοί αγριόχοιρου και μπεκάτσας.

Οι επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στην περιοχή μας τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα ενώ τα σκυλιά μας είναι αβοήθητα. Το πρόβλημα εντοπίζεται όλο και πιό έντονο σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε κυνηγός γίνει μάρτυρας παρόμοιου περιστατικού (γεγονός που απευχόμαστε) παρακαλούμε να ενημερώσει άμεσα τον Κυνηγετικό Σύλλογο Βέροιας στο τηλ. 2331027495.
Τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να περιγράψουμε το συμβάν προς τις αρμόδιες αρχές είναι:

-Ημερομηνία/ώρα
-Περιοχή που συνέβη το περιστατικό
-Πόσοι λύκοι ενεπλάκησαν
-Πόσα σκυλιά ενεπλάκησαν
-Πόσα σκυλιά θανατώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά
-Φωτογραφική τεκμηρίωση των παραπάνω αν υπάρχει

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βέροιας θα δημιουργήσει αρχείο καταγραφών επιθέσεων από λύκους σε κυνηγόσκυλα, με σκοπό την αποτύπωση και την καταγραφή της έκτασης του προβλήματος και μέσω αυτής την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων αρχών.

Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους κυνηγούς για τα σκυλιά τους στις εξόδους τους.

Πηγή: ο  Kυνηγ. Σύλλογος Βέροιας

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: