ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

H ΚΟΜΑΘ συνεργάζεται πλέον με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών και φορείς από την Αγγλία και τη Γαλλία για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα.

(Υπήρξε) Συνεργασία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, ΚΟΜΑΘ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών και φορείς από την Αγγλία και τη Γαλλία για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα.

Στο Δ. Νέστου βρίσκεται ο τελευταίος γηγενής πληθυσμός του κολχικού φασιανού (Phasianus colchicus colchicus) στην Ευρώπη.
Ο κολχικός φασιανός στις αρχές του 20ου αιώνα διαβίωνε σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Σήμερα ένας μικρός πληθυσμός απαντά μόνο στο Δέλτα του Νέστου. Ο πληθυσμός αυτός είναι ίσως το μοναδικό υπόλειμμα του γενετικά καθαρού και άγριου πληθυσμού του είδους στον ευρωπαϊκό χώρο.
Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ εδώ και πολλά χρόνια ενδιαφέρεται για την προστασία και ανάδειξη του είδους, του οποίου το κυνήγι εδώ και δεκαετίες απαγορεύεται. Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καβάλας και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Χρυσούπολης εργάζεται για την προστασία του κολχικού φασιανού, την εκπόνηση σχετικών μελετών, τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων, τη διατύπωση προτάσεων διατήρησης, τη συγγραφή βιβλίων και επιστημονικών εργασιών και την εργασία πεδίου με δράσεις βελτίωσης ενδιαιτημάτων και καταγραφής της παρουσίας του είδους.

Το έργο αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και συγκεκριμένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA) και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας (Game & Wildlife Conservation Trust). Ειδικοί επιστήμονες από αυτούς τους οργανισμούς, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της ΚΟΜΑΘ κατέληξαν στην κατάρτιση ειδικών διαχειριστικών σχεδίων και στην από κοινού δράση για την προστασία και ανάδειξη του κολχικού φασιανού.

Η έως τώρα συνεργασία κατέληξε στη σύναψη επίσημης συνεργασίας και την έναρξη ειδικού έργου «Πειραματικές Δράσεις για την Προστασία του Κολχικού Φασιανιού στο Δέλτα του Νέστου – Experimental Conservation Actions for Black Necked Pheasant in Nestos Delta”.  Το έργο έχει διάρκεια 6 ετών (2017-2022) και χρηματοδοτείται κατά 50% από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φασιανοειδών (WPA) και κατά 50% από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, ενώ θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή των τμημάτων του WPA στην Αγγλία και τη Γαλλία και του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας.


Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας στα γραφεία της ΚΟΜΑΘ, καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα ενεργειών και υπεγράφη η σχετική συμφωνία από τον Πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης. Παρόντες ήταν ο κ. Richard Carden, Επίτιμος Πρόεδρος του WPA και ο κ. Roger Draycott, Δ/ντής του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας και από το επιστημονικό προσωπικό της ΚΟΜΑΘ οι Δασολόγοι κ. Κ. Σκορδάς, Δ/ντής Υποστήριξης, ο κ. Κ. Παπασπυρόπουλος Δ/ντής Θηροφυλακής, κ. Χ. Σώκος, κ. Θ. Καραμπατζάκης και Π. Πλατής, επιστ. συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ.

Οι κύριοι τομείς του έργου αφορούν:
– Στη βελτίωση των ενδιαιτημάτων του κολχικού φασιανού στο Δ. Νέστου, με την ορθότερη κατανομή των ανοικτών εκτάσεων
– Στην εκτίμηση της αρπακτικότητας ως κινδύνου μείωσης του κολχικού φασιανού
– Στην ακριβέστερη καταγραφή του πληθυσμού του κολχικού φασιανού και στην ανάπτυξη και αξιολόγηση ειδικών μεθόδων καταγραφής
– Στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην ενεργό συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων
Με την υλοποίηση το έργο αναμένεται να συμβάλλει:
– Στην αύξηση του πληθυσμού του κολχικού φασιανού, στις επιλεγμένες τοποθεσίες εφαρμογής διαχειριστικών μέτρων
– Στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης για την επίδραση της αρπακτικότητας
– Στη βελτίωση των τεχνικών καταγραφής του πληθυσμού
– Στην ενημέρωση για την προστασία του κολχικού φασιανού

Ήδη η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, μετά από τις σχετικές προτάσεις του Οργανισμού Θήρας και Προστασίας Άγριας Ζωής της Μεγάλης Βρετανίας συνέταξε ειδική διαχειριστική μελέτη την οποία και έχει υποβάλλει στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Άμεσα προγραμματίζεται αναλυτική ενημέρωση της Δασικής Υπηρεσία, του Φορέα Διαχείρισης Δ. Νέστου, του Κ.Σ. Χρυσούπολης και άλλων αρμόδιων φορέων.
Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως εξειδικευμένοι φορείς από το εξωτερικό δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του κολχικού φασιανού στην Ελλάδα, ώστε το είδος αυτό να διατηρηθεί ως μοναδικό στοιχείο φυσικής αλλά και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή-φωτο: site Koμαθ-Hunters.gr

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δασαρχείο

Eνημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: