ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Σύσκεψη στη Ροδόπη για «τη γρίπη των πτηνών»!!…

Σε ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και υλοποίηση των μέτρων που έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες, καλεί ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης.


Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο  Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης Νικολάου Τσαλικίδη, με σκοπό την ενημέρωση και την λήψη των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου,  από τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Σαχπατζίδη,  με αφορμή την διαπίστωση των κρουσμάτων της Γρίπης των Πτηνών σε οικόσιτη εκμετάλλευση (στον οικισμό Σώστη) αλλά και σε άγρια πτηνά (νεκροί κύκνοι από την Ξηρολίμνη) της Π.Ε Ροδόπης.


Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ροδόπης κ. Νικόλαος Τσαλικίδης, θα ήθελε να ενημερώσει το κοινό για τα εξής:

Κύριοι φορείς του ιού της Γρίπης των Πτηνών είναι τα άγρια υδρόβια πτηνά , όπως οι πάπιες, χήνες, κύκνοι, κλπ. Άλλα άγρια πτηνά που διαβιούν εντός τα των οικισμών δεν αποτελούν ζώα υψηλού κινδύνου και πολύ σπάνια μπορούν να είναι φορείς της νόσου. Η ανεύρεση πτωμάτων αυτών των πτηνών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία,  δεν οφείλεται στην γρίπη των Πτηνών αλλά σε άλλα συνήθη αίτια

Ο συνολικός δειγματισμός όλων των άγριων νεκρών πτηνών είναι ανέφικτος και δεν προσφέρει τίποτα στην αντιμετώπιση της νόσου, στην προστασία των πουλερικών αλλά και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Γρίπης των πτηνών είναι η μαζική εμφάνιση ασθενών ή νεκρών πουλερικών των οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις των άγριων κυρίως υδρόβιων πτηνών.

Η διαπίστωση ύπαρξης του ιού σε υδρόβια άγρια πτηνά είναι αναμενόμενη και θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα κρούσματα καθώς η διασπορά της νόσου είναι πολύ εκτεταμένη στα βόρεια σύνορά μας  

Οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Π.Ε Ροδόπης θανάτωσαν ήδη όλα τα πουλερικά  της μολυσμένης οικόσιτης εκτροφής, ενώ ο χώρος της εκμετάλλευσης έχει ήδη καθαριστεί και απολυμανθεί.

Παρότι μέχρι  σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο του ιού Η5Ν8, συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια υδρόβια πτηνά. Σε περίπτωση ανεύρεσης ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού νεκρών πτηνών παρακαλούμαι να ειδοποιούνται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές

Συνιστούμε την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και υλοποίηση των μέτρων που έχουν επανειλημμένα ανακοινώσει οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες, μέτρα που στοχεύουν την προστασία του πτηνοτροφικού μας κεφαλαίου και την προστασία της Δημόσιας Υγείας

Για περισσότερες πληροφορίες  παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους. Τηλ: 25313 50415, 458

 

Xθεσινή δημοσίευση :

 

Αλεξανδρούπολη: Επαγρύπνηση για την γρίπη των πτηνών.

 

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΑΜΘ μετά τα δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που βρέθηκαν σε δυο κύκνους, στο Διδυμότειχο.
«Αυτό είναι αναμενόμενο με δεδομένο το γεγονός πως όλη η Β. Ευρώπη έχει πολλά κρούσματα.
Ήδη η Βουλγαρία έχει θανατώσει πολύ μεγάλο αριθμό πουλερικών που είχαν προσβληθεί από την γρίπη των πτηνών και λαμβάνοντας υπόψη ότι, ένας μεγάλος αριθμός μεταναστευτικών πτηνών διαχειμάζει στους υγροβιότοπους, είναι πρακτικά αδύνατο να μην είχαμε και εμείς θετικά κρούσματα στο ιό της γρίπης των πτηνών,» ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής υπηρεσίας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Ο κ. Σαχπατζίδης διευκρίνισε πως για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο να προσβληθούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τον ιό της γρίπης των πτηνών και κυρίως οι οικόσιτες, θα πρέπει να εφαρμόζονται και να υλοποιούνται όλα τα μέτρα για την διασφάλεια τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία των πτηνών μας από την επαφή τους με τα άγρια πτηνά.

Σύνταξη: Όλγα Ορφανίδου

Πηγή: ο  Xronos.gr &  ERT-gr

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: