ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

«Με πλαγιόκαννο στην μπεκάτσα».

Πολλοί είναι οι ψαγμένοι κυνηγοί που όταν πάνε για μπεκάτσα ακουμπούν την καραμπίνα στον οπλοβαστό και πιάνουν το παραδοσιακό δίκαννο.

Tα πλεονεκτήματα του Δίκαννου!!!…

Πολλοί είναι οι ψαγμένοι κυνηγοί που όταν πάνε για μπεκάτσα ακουμπούν την καραμπίνα στον οπλοβαστό και πιάνουν το παραδοσιακό δίκαννο. Γιατί όμως;

Το δίκαννο δεν έχει βλητική υπεροχή σε σύγκριση με την καραμπίνα, ενώ έχει και ένα φυσίγγι λιγότερο. Αρα το πλεονέκτημα που ψάχνουν οι φίλοι του δίκαννου δεν αφορά ούτε τη βλητική ούτε τη δύναμη πυρός. Τα πλεονεκτήματα είναι αλλού.


«Με έχει βολέψει αφάνταστα», μου είπε ένας αναγνώστης δείχνοντάς μου το μπεκατσοτούφεκο του, ένα Bernardelli Hemingway. Πρόκειται για ένα δίκαννο που έβγαλε η Bernardelli τη δεκαετία του ‘80, με κοντές κάννες, ανοικτά τσοκ και ίσιο αγγλέ κοντάκι. Το κοντάκι ήταν επίσης ίσιο στις διαστάσεις του, κάνοντας το τουφέκι να ψηλοτουφεκάει λίγο, αλλά μάλλον αυτό ήταν αυτό που βόλεψε τον φίλο μου!

 

Καθαρό οπτικό πεδίο
Στην μπεκάτσα είναι χρήσιμο το τουφέκι που ψηλοτουφεκάει ελαφρά, διότι βάζει το κεφάλι -άρα και το μάτι- ψηλότερα από τις κάννες, δίνοντας ένα καθαρό οπτικό πεδίο. Αυτό βοηθά σε ένα πουλί που απογειώνεται απότομα, σε έναν χώρο γεμάτο κλαριά και άλλα εμπόδια.

Αν το κοντάκι δεν είναι ψηλό, υπάρχει ο πειρασμός να σηκώσει ο κυνηγός το κεφάλι του από το κοντάκι, για να δει τι γίνεται και πού πάει το θήραμα. Αν όμως το μάγουλο χάσει την επαφή με το κοντάκι για να δούμε τι γίνεται, η τουφεκιά θα πάει υπερβολικά ψηλά και θα αστοχήσουμε.

Οταν όμως το κοντάκι είναι ήδη ψηλό, διατηρούμε την επαφή με το μάγουλο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και ανοικτό οπτικό πεδίο. Στο πλαγιόκαννο, το ίσιο κοντάκι με λίγη κλίση προσφέρει αυτό το ανοικτό πεδίο καλύτερα από άλλους τύπους όπλων.

 
Με πλαγιόκαννο στην μπεκάτσα

Επιπλέον το δίκαννο, με τις δύο κάννες σε πλάγια διάταξη, προβάλλει ένα πλατύ σκοπευτικό πλάνο στο μάτι. Αυτό το πλατύ σκοπευτικό πλάνο διευκολύνει τον μπεκατσοκυνηγό στις γρήγορες, τις λεγόμενες μπηχτές βολές, που απαιτεί το κυνήγι τις μπεκάτσας.

Tο ζύγισμα
Το άλλο πλεονέκτημα το δίκαννου είναι το ζύγισμά του, που επιτρέπει γρήγορη χρήση και επώμιση. Οσο και αν ακούγεται παράξενο, το δίκαννο με τις δύο κάννες είναι πιο ελαφρύ μπροστά από την καραμπίνα με τη μία κάννη.

Στην καραμπίνα υπάρχει η αποθήκη με το ελατήριό της και το δαχτυλίδι της κάννης. Αυτά όμως προσθέτουν περισσότερο βάρος στο αδύνατο χέρι, από μια δεύτερη κάννη.

Επίσης, το αριστερό χέρι στο δίκαννο κρατά το όπλο πιο κοντά στον άξονα των καννών, έτσι «δείχνει» πιο εύκολα και πιο γρήγορα προς τον στόχο.

Και φτάνουμε στο πιο σημαντικό πλεονέκτημα του δισκάνδαλου δίκαννου: τη γρήγορη, σχεδόν στιγμιαία, επιλογή σκανδάλης, άρα και τσοκ. Αυτή η επιλογή γίνεται ασυνείδητα, μετά από μια σύντομη σχετικά «τριβή» και εμπειρία με το δίκαννο. Το δάχτυλο πάει μόνο του στην μπροστινή ή πίσω σκανδάλη, καθώς το όπλο έρχεται στον ώμο.

Tο πιο σημαντικό πλεονέκτημα του δισκάνδαλου δίκαννου είναι η στιγμιαία, επιλογή σκανδάλης, άρα και τσοκ.
Tο πιο σημαντικό πλεονέκτημα του δισκάνδαλου δίκαννου είναι η στιγμιαία, επιλογή σκανδάλης, άρα και τσοκ.


Είναι το πιο γρήγορο σύστημα επιλογής σκανδάλης που υπάρχει, αλλά οι περισσότεροι κυνηγοί (με τον βομβαρδισμό της διαφήμισης του επιλογέα στο μονοσκάνδαλο όπλο) δεν το έχουν μάθει. Αυτοί όμως που μαθαίνουν αυτό το πλεονέκτημα, δεν το εγκαταλείπουν εύκολα σ’ ολόκληρη την κυνηγετική τους ζωή.

Το πλαγιόκαννο είναι το πιο εύχρηστο κυνηγετικό όπλο. Εύχρηστο με την έννοια της άνεσης στον χειρισμό (άνοιγμα, γέμισμα, κλείδωμα). Ολα είναι απλά, εύκολα και χωρίς περιπλοκές… Αυτό μετρά πολύ σε ένα κυνήγι όπου υπάρχουν άλλα «ερεθίσματα» που απαιτούν την προσοχή του κυνηγού, όπως η δουλειά του σκύλου, η θέση των άλλων κυνηγών, και τώρα τελευταία ο εντοπισμός του ήχου από το μπίπερ!

Το δίκαννο με τον εύκολο χειρισμό του επιτρέπει στον κυνηγό να εστιάσει ανεμπόδιστα την προσοχή του σε αυτά και όχι στο όπλο, χωρίς μάλιστα εκπτώσεις στην ασφάλεια του κυνηγού και των γύρω του. Στο κυνήγι το όπλο δεν μπορεί να είναι το επίκεντρο της διαδικασίας, αλλά δεν μπορεί να μην είναι αντικείμενο προσοχής. Αρα, όσο πιο απλός είναι ο χειρισμός τόσο πιο χρήσιμο είναι το όπλο.

Και το παραδοσιακό δίκαννο συνεχίζει να υπερέχει!

Συγγραφέας ο Νικήτας Κυπρίδημος, 
Φωτογραφίες: Αρχείο franchi

Πηγή:  το  ΕΘΝΟΣ-Κυνήγι

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: