ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Κι άλλο νεκρό αγριόγιδο στο Τσεπέλοβο!!…


Αντιμέτωποι με υπολείμματα και κρανίο αγριόγιδου βρέθηκαν φύλακες και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου Αώου.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε κοντά στον οικισμό του Τσεπελόβου, όπου πριν από λίγες ημέρες συνελήφθησαν τρεις λαθροθηρες οι οποίοι είχαν θανατώσει έξι αγριόγιδα.

Ο Φορέας Διαχείρισης ενημέρωσε σχετικά τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών που χειρίζεται την ανωτέρω υπόθεση, καθώς και το Δασαρχείο Ιωαννίνων και την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.

Παρά το γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτή περαιτέρω εξέταση των ευρημάτων ως προς τον προσδιορισμό της ημερομηνίας θανάτου του ζώου, εντούτοις υπάρχει ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα ευρήματα να σχετίζονται με το περιστατικό της θανάτωσης των έξι αγριόγιδων από τους λαθροκυνηγούς που συνελήφθησαν από τους Θηροφύλακες της Ε΄ΚΟΗ στις 21/07/2017, καθώς αυτά βρέθηκαν στην ίδια περιοχή.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου–Αώου & Πίνδου διαθέτει φωτογραφικό υλικό των ευρημάτων -μέρος του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα- καθώς και γεωγραφικό στίγμα αυτών και αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης.

 


Mε νεώτερη ανάρτηση τους οι κάτοικοι της περιοχής στο EpirusPost.gr….. δήλωσαν:

«Την οργή των κατοίκων του χωριού για το πρωτοφανές περιστατικό λαθροθηρίας με τα έξι αγριόγιδα μεταφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Τσούφλης», ο οποίος καταδικάζει τα γεγονότα και τονίζει πως η σιωπή και η ανοχή σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις αποτελεί συνενοχή, καθώς η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Τσεπελόβου αγωνιζόμενος για τη διατήρηση της φυσικής και δομημένης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής,
καταδικάζει το πρόσφατο περιστατικό λαθροθηρίας, όπου ασυνείδητοι οπλοφόροι σκότωσαν έξι αγριόγιδα(τα πέντε εγκυμονούντα) με βαρύ οπλισμό στα βουνά του χωριού και της ευρύτερης προστατευμένης περιοχής του Ζαγορίου.

Τα ζώα αυτά, όπως σημειώνει ήταν ένα μέρος των εναπομεινάντων προστατευόμενων και υπό εξαφάνιση αγριόγιδων της οικογενείας Rupicapra Rupicapra Balcanica που ζουν υπό αντίξοες συνθήκες στα βουνά της Τύμφης.

«Ο σύλλογος μας, ευχαριστεί θερμά όσους συνετέλεσαν στην αποκάλυψη και στη σύλληψη των ανεύθυνων δραστών και καταδικάζει απερίφραστα την εγκληματική αυτή ενέργεια.
Λαμβάνοντας υπόψιν πως η πανίδα της περιοχής μας αποτελεί μοναδική κληρονομιά και χρήζει δέουσας προφύλαξης, δεν ζητούμε απλώς… αλλά απαιτούμε οι αρμόδιες αρχές και η δικαιοσύνη με γνώμονα την προάσπιση της τοπικής βιοποικιλότητας, να επιληφθούν άμεσα, χωρίς χρονοτριβές και να επιβάλουν την παραδειγματική – ορθή τιμωρία στους λαθροθήρες.
Εξάλλου, ο σωστός χειρισμός αυτής της κατάστασης μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο σε όσους στο μέλλον σκεφτούν να πράξουν ομοίως.

Τέλος, ευχόμαστε μέσω της συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας, της θηροφυλακής και των αστυνομικών αρχών να ληφθούν τα κατάλληλα συμπληρωματικά μέτρα ώστε να προληφθεί και όχι απλά να κατασταλεί η λαθροθηρία. Η σιωπή και η ανοχή σε παρόμοιες εγκληματικές πράξεις θα θεωρηθεί συνενοχή καθώς η διαφύλαξη του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι υπόθεση και υποχρέωση όλων μας», σημειώνει στην ανακοίνωση».

Πηγή: Epiruspost.gr  & Epiruspost.gr-1

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: