ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Οι Αντιδράσεις συνεχίζονται…. για «το έγκλημα στην Τύμφη»!!.


 Σύλλογος «Αγριόγιδο στα βουνά»: Καταδικάζουμε τη μαζική εξολόθρευση κοπαδιού στην Τύμφη!!…

Για την αποτρόπαια πράξη της εν ψυχρώ εκτέλεσης ενός ολόκληρου κοπαδιού ετοιμόγεννων αγριόγιδων στο όρος Τύμφη στις 21 Φεβρουαρίου, το οποίο αποτελεί μάλιστα σπάνιο και απειλούμενο είδος, κάνει λόγο σε σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος «Αγριόγιδο στα βουνά» καταδικάζοντας την εγκληματική ενέργεια.

Παράλληλα, ο σύλλογος συγχαίρει τη θηροφυλακή της  Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου που συνέλαβαν ανήμερα της πράξης τους υπόπτους.

Δείτε το πλήρες κείμενος της ανακοίνωσης:

«Καταδικάζουμε την  εγκληματική ενέργεια της μαζικής εξολόθρευσης ενός ολόκληρου κοπαδιού έξι (6) –τουλάχιστον- ατόμων του σπάνιου, απειλούμενου με εξαφάνιση και προστατευόμενου από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία αγριόγιδου, που έλαβε χώρα στο όρος Τύμφη (περιοχή Τσεπελόβου του Δήμου Ζαγορίου) στις 21/2/2017.

Το κυνήγι του αγριόγιδου (Rupicapa rupicapra balcanica) στη χώρα μας απαγορεύεται από το 1969 (ΝΔ 86/1969). Το αγριόγιδο περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας, στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα είδη και τους οικοτόπους (92/43 ΕΕ), καθώς και στη σύμβαση της Βέρνης.
Προστατεύεται τόσο στο πλαίσιο του Δασικού Κώδικα όσο και από τη σχετική νομοθεσία για το περιβάλλον (1650/86) και τη Βιοποικιλότητα. Στο πλαίσια αυτά -και στις περιπτώσεις εκείνες που τεκμηριωθούν οι πολλαπλές σχετικές παραβάσεις- προβλέπονται αυστηρότατες ποινές.
Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για ένα είδος θηλαστικού με πολύ σημαντικό οικολογικό ρόλο, το οποίο όμως δυστυχώς -εξαιτίας κυρίως του λαθροκυνηγίου του- αριθμεί ακόμα και έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια νομοθετικής προστασίας μόνο 1.300 άτομα, εκ των οποίων λιγότερα από 500 θηλυκά και αυτά μοιρασμένα σε 20 απομονωμένους πληθυσμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η αποτρόπαια πράξη της εν ψυχρώ εκτέλεσης ενός ολόκληρου κοπαδιού ετοιμόγεννων αγριόγιδων, αυτού  του σπάνιου και πολλαπλώς νομοθετικά προστατευόμενου είδους, του τόσου αγαπητού στις τοπικές κοινωνίες, στους ορειβάτες και στους νομοταγείς κυνηγούς, συγκλόνισε το πανελλήνιο (περισσότερες από 1.600 κοινοποιήσεις μέσα σε 2 ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Το θλιβερό συμβάν της μαζικής εξόντωσης των αγριόγιδων στις 21/2/2017 τελικά έδειξε 2 πράγματα:

  1. Ότι οι λαθροκυνηγοί υπάρχουν και συνεχίζουν την καταστροφική τους δράση μη επιτρέποντας στους πληθυσμούς του σπάνιου αγριόγιδου να αυξηθούν στο βαθμό που η ίδια η φύση επιτρέπει -προς ωφέλεια όλων- στα βουνά της Ηπείρου και γενικότερα της Ελλάδας και
  2. Ότι η καταστροφική μανία των λαθροκυνηγών μπορεί να αναχαιτιστεί αποτελεσματικά μόνο με την συνεργασία όλων και ειδικά με τη συμμετοχή των μελών των τοπικών κοινωνιών.

Συγχαρητήρια στη θηροφυλακή της Ε Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου και  στους κατοίκους των χωριών Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι, Λάιστα για την επιτυχία της συγκροτημένης «επιχείρησης» εντοπισμού και σύλληψης υπόπτων, ανήμερα της εκτέλεσης της αποκρουστικής πράξης (στις 21/2/2017), καθώς επίσης και στο ΦΔ του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για τα επιπρόσθετα ευρήματα που ανακάλυψαν στις 24/2/2017.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της διαδικασίας και αναμένουμε με αγωνία τα αποτέλεσματα αυτής της -πρωτόγνωρης στα 50 χρόνια προστασίας του αγριόγιδου- δίκης».

Πηγή: Aftodioikisi.gr

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: