ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

«Πάθος για τα… μονόκαννα».

Στιβαρό όπλο αμερικανικό με χοντρά τοιχώματα. Αν και μονόκαννο είναι αρκετά βαρύ, 3 κιλά. Είναι σχεδόν κύλινδρος και παίρνει φυσίγγια 12 γρ.


Εχω πολλά χρόνια που… παλεύω με τα μονόκαννα. Κάτι με ωθεί συνέχεια στο πιο ελαφρύ, στο πιο μικρό, στο πιο δύσκολο.

Μέσα μου υποβόσκει η αντίληψη ότι ένα πυροβόλο όπλο σού δίνει μια υπέρτερη δυναμική απέναντι σε οποιοδήποτε θήραμα. Ακόμα και το μικρό 36άρι σού δίνει μια σημαντική υπεροχή απέναντι σε ένα ορτυκάκι.
Με λίγη προσπάθεια και λίγη εξοικείωση είναι αποτελεσματικό. Και τι γλύκα έχει η επιτυχία όταν βλέπεις να τσακίζει μετά την τουφεκιά με μονόκαννο, μικρού διαμετρήματος, με λίγα σκάγια…

 Τα μονόκαννα που στολίζουν την κυνηγετική μου γκαρνταρόμπα είναι δύο τριανταεξάρια και δύο δωδεκάρια. Κυνηγάω κυρίως ορτύκια και λίγα κυνήγια μπεκάτσας. Ετσι για να ανεβάσω σφυγμούς.

Μονόκαννο Harisson & Richardson cal 36:  Στιβαρό όπλο αμερικανικό με χοντρά τοιχώματα. Αν και μονόκαννο είναι αρκετά βαρύ, 3 κιλά. Είναι σχεδόν κύλινδρος και παίρνει φυσίγγια 12 γρ. και μάγκνουμ 19 γρ. Στα 20 μέτρα έχει 80 πόντους άνοιγμα.

Μονόκαννο άνευ αριθμού με κινητό ουραίο, cal 36: Κάποτε ήταν πολεμικό όπλο, το Lee Enfield. Χώρα προέλευσης Ηνωμένο Βασίλειο. Του έγινε μετατροπή σε cal 36. Δεν παίρνει γόμωση magnum.

Το δουλεύω με 12 γρ. σκάγια με καλά αποτελέσματα στα ορτύκια τα περασματιάρικα στα ακρωτήρια που δεν έχουν μεγάλη ταχύτητα απογείωσης.

Το στάνταρ όπλο του βρετανικού πεζικού από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως το 1956. Ελαφρύ, με βάρος 2,7 κιλά, πισώβαρο, με μεγάλη κλίση κοντακιού. Ερχεται τρομερά εύκολα στην επώμιση. Ο χαμηλός κρότος του το κάνει το ιδανικό όπλο για να ξεκινήσω κουτάβια. Στα 20 μέτρα έχει περίπου ένα μέτρο άνοιγμα.

Μονόκαννο Favorie cal 12: Μοναδική ελληνική πρόταση. Φτιαγμένο από τον αείμνηστο οπλουργό Θανάση Παπαϊωάννου στη Στοά Καΐρη.

Το πιο ελαφρύ μονόκαννο. Στάνταρ κάννη 5 αστέρια. Το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 2,5 κιλά. Το δουλεύω στα ορτύκια με φυσίγγια σκοπευτικά 24 γρ. Νο 9,5. Επίσης, στο καρτέρι τσίχλας και κοτσυφιών τον Φεβρουάριο στους κισσούς. Με 28 γρ. δεν φεύγει πουλί μέχρι τα 28 μέτρα περίπου.

Μονόκαννο Baikal: Με βάρος 2,590 κιλά κάνει το περπάτημα απόλαυση. Είναι το αγαπημένο μου όπλο στο ορτύκι. Κάννη στους 66 πόντους, ενώ έχω ελαφρύνει την πάπια.

Εσωτερικά τσοκ της Beretta A304 και οπές διαφυγής αερίων, κοντάκι αγγλέ. Μπορώ να κανονίζω τη δέσμη μου βάζοντας τσοκ από ένα 1*, 3*** μέχρι και Briley διασποράς.

Το παίρνω όταν έχει λίγα ορτύκια και πολύ περπάτημα, και όταν είμαι κουρασμένος, γιατί είναι 2.500 γρ. (πανάλαφρο). Το παίρνω και στην μπεκάτσα όταν βρέχει γιατί θα βρω ελάχιστα ή καθόλου πουλιά, αλλά κυρίως γιατί μετά το μονόκαννο σπάει σε τρία κομμάτια και καθαρίζεται εύκολα και γρήγορα.

Ομως έχει και μια άλλη αποστολή. Είναι μόνιμα το εφεδρικό όπλο όταν φεύγω εκτός Μεγαλόπολης. Τα αισθήματα είναι πολύ πιο έντονα όταν παίρνεις οποιοδήποτε θήραμα, ακόμα και το παρεξηγημένο ορτυκάκι με μονόκαννο.

Δοκιμάστε το, αξίζει τον κόπο να φερμάρει το σκυλί και να έχεις μονόκαννο. Αν είναι και cal 36, τότε πραγματικά ακούς την καρδιά σου. Μία τουφεκιά, μία ευκαιρία, μία ζαριά. Δεν είναι η ποσότητα, είναι η ποιότητα. Πιο δύσκολα δεν γίνεται.

Το παίρνω και στην μπεκάτσα όταν βρέχει γιατί θα βρω ελάχιστα ή καθόλου πουλιά, αλλά κυρίως γιατί μετά, το μονόκαννο σπάει σε τρία κομμάτια και καθαρίζεται εύκολα και γρήγορα.

Το κόστος ενός μονόκαννου cal 36, cal 20 ή cal 12 δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ. Μάλιστα κάπου είδα ένα μονόκαννο Baikal cal 12 με τσοκάκια γύρω στα 280 ευρώ!
Πολλοί διαφωνούν, πιο λίγοι καταλαβαίνουν και ακόμα λιγότεροι είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την καραμπίνα και να κυνηγήσουν με μονόκαννο. Κάποιοι άσπονδοι φίλοι λένε ότι περνώντας τα πενήντα η απόδοσή μου δεν είναι πια η ίδια, γι’ αυτό παίρνω το μονόκαννο για να έχω δικαιολογίες.
Μερικοί δεν διστάζουν να πουν ότι στο τέλος θα καταντήσω οικολόγος. Δεν πειράζει, αυτοί χάνουν.


Κείμενο-φωτογραφίες: Μπάμπης & Θανάσης Γκαβάς,

Πηγή-αναδημοσίευση: το ΕΘΝΟΣ-Κυνήγι

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: