ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Κύπρος: «Δεν έχει τέλος η σφαγή των μικρόπουλων ή κοινώς αμπελοπουλιών….»

Μαυροσκούφης πιασμένος σε παράνομο δίχτυ. Θα πιάσει καλή τιμή στη μαύρη αγορά (Πηγή: RSPB)

Νέες βρετανικές καταγγελίες.
Παρόλο που η Βρετανία έχει στείλει ειδική ομάδα στην Κύπρο για να σταματήσει το παράνομο κυνήγι αποδημητικών πτηνών, η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου με εκατομμύρια μικρά πουλιά να καταλήγουν στα εστιατόρια, καταγγέλλουν ορνιθολογικές οργανώσεις.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια πτηνά, όπως τσίχλες, κοκκινολαίμηδες, αηδόνια και μελισσοφάγοι, εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία στη διάρκεια της φθινοπωρινής μεταναστευτικής περιόδου από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο του 2016.

Σχεδόν τα μισά, περίπου 800.000 πουλιά, σκοτώθηκαν στην περιοχή της βρετανικής στρατιωτικής βάσης στη Δεκέλεια. Έχει έκταση μόλις 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιλαμβάνει όμως το Ακρωτήριο Πύλας από όπου περνούν τα μισά αποδημητικά πτηνά στο ταξίδι τους από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Τα πουλιά πιάνονται με ξόβεργες (βέργες καλυμμένες με κόλλα) και μεγάλα δίχτυα που απλώνονται στο ύπαιθρο, στερεωμένα σε ακακίες που φυτεύουν επίτηδες οι λαθροθήρες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα δίχτυα απλώνονταν το φθινόπωρο σε συνολικό μήκος 21 χιλιομέτρων.
Οι λαθροθήρες χρησιμοποιούν ακόμα και συσκευές MP3 που παίζουν συνέχεια καλέσματα πουλιών για να δελεάζουν τα ανυποψίαστα θύματα.

Τα περισσότερα πουλιά σερβίρονται ξιδάτα ή βραστά σε σπίτια και εστιατόρια, όπου τα λεγόμενα «αμπελοπούλια» πωλούνται 60 με 80 ευρώ ανά δωδεκάδα.

Τα ανησυχητικά στοιχεία για την τελευταία μεταναστευτική περίοδο προέρχονται από έρευνα της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) και τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου (Birdlife Cyprus). Οι δύο οργανώσεις καταγγέλλουν τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Μια τέτοια κατάσταση «δεν θα γινόταν ποτέ ανεκτή εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε o Μάρτιν Χάρπερ της RSPB.

Η επιχείρηση για το ξερίζωμα των ξενόφερτων, φυτεμένων ακακιών έχει πια σταματήσει (Πηγή: RSPB)Η παράνομη θανάτωση πτηνών τιμωρείται θεωρητικά με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 17.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη. Στην πράξη, το πρόστιμο δεν ξεπερνά συνήθως τα 400 ευρώ και ελάχιστοι έχουν μπει στη φυλακή.

Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη εδώ και χρόνια και οι προσπάθειες της βρετανικής βάσης, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και των ακτιβιστών συναντούν εχθρικές αντιδράσεις.

H τελευταία προσπάθεια της ειδικής βρετανικής δύναμης να ξεριζώσει από τη βάση τις ακακίες, οι οποίες είναι ξενόφερτο είδος που πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα, συνάντησαν τις αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να μπλοκάρουν το δρόμο με τα οχήματά τους. Παλαιότερα, μάλιστα, βρετανοί αξιωματικοί είχαν καταγγείλει ακόμα και απειλές με όπλα.

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, σύμφωνα με την οποία η παράνομη αγορά παγιδευμένων πτηνών αποφέρει παράνομα κέρδη 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί  τεστ DNA  που αναγνωρίζει τα προστατευόμενα πτηνά ακόμα και μαγειρεμένα.

Συγγραφέας ο Βαγγέλης Πρατικάκης, Newsroom ΔΟΛ,
Αναφορές – πηγές αρθρου :

– 
Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (ΗΒ):  RSB

Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου:  Βirdlife Cyprus

Εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά καταλήγουν σε κυπριακές ταβέρνες: New.in.gr

– Τα αποδημητικά πτηνά της Ελλάδας αποδημούν εις Κύριον: News.in.gr

– Δεκάδες χιλιάδες αποδημητικά πτηνά σκοτώνονται κάθε άνοιξη στο Ιόνιο: News.in.gr

Το μεταναστευτικό ζήτημα των πτηνών: News.in.gr

Test DNA στα Αμπελόπουλα της Κύπρου: In.gr. News 

Πηγή : In.gr.News & Απαγορευμένα αμπελοπούλια

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: