ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Ιδιογόμωση: Μύθοι και πραγματικότητα για μια τέχνη που χάνεται!!..


Τη σημερινή εποχή, με τους φρενήρεις ρυθμούς, ελάχιστοι είναι οι κυνηγοί που προτιμούν να αφιερώνουν χρόνο και κόπο για να φτιάχνουν τα δικά τους φυσίγγια.
Πρόκειται, αλήθεια, για μια απαιτητική διαδικασία και μια απόφαση που πηγάζει από το μεράκι, κάνοντας το κυνήγι ακόμα περισσότερο μια πολύ προσωπική υπόθεση και την ιδιογόμωση μια «τελετουργία», που προσθέτει πόντους απόλαυσης στην εξόρμηση.

Σαφώς, η εξοικονόμηση χρόνου είναι ο σημαντικότερος λόγος που οι κυνηγοί στρέφονται στα φυσίγγια του εμπορίου, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι με το να αγοράζουν φυσίγγια εξοικονομούν χρήματα. Υπάρχει βέβαια και η μερίδα των κυνηγών που θεωρεί τα βιομηχανικά φυσίγγια ασφαλέστερα από τα… χειροποίητα ή δεν πιστεύει πως θα τα κατάφερνε στη διαδικασία.

 

Καταρρίπτοντας τους μύθους

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με την ιδιογόμωση. Εχει κάτι να κερδίσει; Θα του προσφέρει κάτι;
Οσοι είναι υπέρ της διαδικασίας αυτής είναι απόλυτοι: Από άποψη κόστους, βλητικής ποιότητας και σκοπευτικού αποτελέσματος συμφέρει τον κυνηγό να γεμίζει τα δικά του φυσίγγια. Συν τοις άλλοις, βέβαια, βελτιώνοντας όλο και περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα και δοκιμάζοντας τα φυσίγγια στον κυνηγότοπο, ο κυνηγός σύντομα κάνει κτήμα του την τεχνογνωσία για το δικό του ιδανικό φυσίγγι και η αξία αυτή από μόνη της είναι ανεκτίμητη.

Από τη θεωρία στην πράξη

Η ιδιογόμωση θέλει διάβασμα, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί στοιχειώδεις γνώσεις βλητικής, μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις και τις ποσότητες των υλικών και σιγουριά για την ποιότητα των πρώτων υλών, ενώ και η εμπειρία που προστίθεται γέμισμα το γέμισμα φέρνει τον κυνηγό πιο κοντά στο ιδανικό φυσίγγι.

Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα και ο κυνηγός οφείλει να αναζητήσει και να δώσει προσοχή στη σχετική βιβλιογραφία. Εκεί θα βρει πληροφορίες για την μπαρούτη, την ποιότητά της και τη σωστή φύλαξή της, αλλά και τις προδιαγραφές της.
Αφού τελειώσει με τη θεωρία, μπορεί να περάσει στην πράξη και να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά. Τόσο οι πρώτες ύλες όσο και η μηχανή της γόμωσης υπάρχουν στο εμπόριο, σε γκάμα τιμών και ποιοτήτων, και κατά την αγορά θα χρειαστεί να έχετε μαζί την κυνηγετική σας άδεια.

Πριν ξεκινήσετε να γεμίζετε τα φυσίγγια σας, διαλέξτε το μέρος του σπιτιού που καλύπτει τις απαιτήσεις της διαδικασίας. Κοντά στο τραπέζι εργασίας δεν πρέπει να υπάρχει εστία φωτιάς. Ο πάγκος σας πρέπει να είναι καθαρός από περιττά αντικείμενα και οι πρώτες ύλες σας αποθηκευμένες σε σημεία όπου δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες.
Ιδιαίτερα η μπαρούτη πρέπει να βρίσκεται στο κιβώτιό της, καλά κλεισμένη και σε μέρος δροσερό, χωρίς υγρασία και απρόσιτο από μικρά παιδιά. Πρακτικό και σημαντικό επίσης είναι όλα τα υλικά με τα οποία θα δουλέψετε να είναι συγκεντρωμένα στον χώρο εργασίας.

Απαραίτητο αξεσουάρ του γομωτή είναι η ζυγαριά ακριβείας, καθώς οι ποσότητες της μπαρούτης και των σκαγιών δεν είναι αντικείμενο πειραματισμών. Για κάθε γέμιση υπάρχει η αντίστοιχη δόση, για κάθε θαλάμη υπάρχει το κατάλληλο φυσίγγι. Σκάγια και μπαρούτη πρέπει να βρίσκονται στις σωστές ποσότητες, καθώς οι μεγαλύτερες, όπως και η λάθος τάπα, μπορούν να κάνουν το φυσίγγι μη ασφαλές.

Η τάπα παίζει σημαντικό ρόλο στο φυσίγγι. Αν έχουμε χαμηλή τάπα, μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε διπλή δόση μπαρούτης, ενώ, αν τη σφίξουμε πιο γερά απ’ όσο χρειάζεται, ενδέχεται να σπάσει το κλείστρο, ακόμα και η κάννη. Σε ό,τι αφορά τη χρήση τους, οι πρώτες δοκιμές γίνονται στον κυνηγότοπο, αν όμως έχει ακολουθηθεί σωστά η διαδικασία της παραγωγής, θα αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τέλειο αποτέλεσμα: Είναι εφικτό;

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης που λαμβάνει ο κυνηγός που χρησιμοποιεί το δικό του φυσίγγι είναι πολλοί, ενώ γενικές προδιαγραφές για τα τεχνικά στοιχεία του ιδανικού φυσιγγιού δεν υπάρχουν. Το «τέλειο φυσίγγι» είναι μια έννοια εξαιρετικά υποκειμενική.
Η γόμωση αλλάζει ανάλογα με την περιοχή όπου κυνηγάει κάποιος και τις κλιματολογικές συνθήκες της. Ενα φυσίγγι δεν μπορούμε να το κυνηγάμε παντού. Αν ο κυνηγότοπος είναι πεδινός, σε χαμηλό υψόμετρο, το φυσίγγι πρέπει να έχει διαφορετική γόμωση από αυτό που χρησιμοποιείται στα ορεινά, όπου είναι διαφορετική η πυκνότητα του αέρα.

Συγκεκριμένα, στα ορεινά ο αέρας είναι πιο ελαφρύς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα φυσίγγι ελαφριάς γόμωσης. Αντίθετα, όσο πιο χαμηλά κυνηγάτε τόσο πιο βαριά γόμωση χρειάζεστε.

Αντίστοιχα, ρόλο παίζουν και άλλες κλιματολογικές συνθήκες, με κυριότερη την υγρασία, όπως, για παράδειγμα, στο κυνήγι υδρόβιων πτηνών ή σε περιοχές όπου επικρατούν κατά κύριο λόγο νοτιάδες.

Σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση με βάση το θήραμα, ο κάθε κυνηγός βρίσκει το δικό του ιδανικό φυσίγγι. Σε γενικές γραμμές, ένα φυσίγγι με 7,5άρι σκάγι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα θηράματα.

Οικονομικό όφελος

Αναλύοντας τα οικονομικά της ιδιογόμωσης, ο κυνηγός έχει ελάφρυνση στην τσέπη του, καθώς 1 κιλό μπαρούτη μέτριας προς καλή ποιότητα κοστίζει περίπου 22-24 ευρώ και με μια μέση γέμιση 1,60-1,65 γραμμάρια θα δώσει στα 100 γραμμάρια 60 φυσίγγια.

Η μπαρούτη είναι το ακριβότερο από τα υλικά που θα αγοράσετε. Ετσι, συμφέρει καλύτερα τον κυνηγό να αγοράζει μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών, μειώνοντας το κόστος, σε αναλογία πάντα με τον αριθμό των τελικών φυσιγγίων.

 


1506298_787219437960605_1121858444_o

 


Η ισχυρή γόμωση

Οι εταιρείες φυσιγγίων συχνά κάνουν λόγο για ισχυρές και λιγότερο ισχυρές γομώσεις, τραβώντας έτσι την προσοχή του αγοραστικού κοινού, κάτι που κατά πολλούς κυνηγούς δεν είναι παρά μια μαρκετίστικη προσέγγιση ενός θέματος που δεν έχει τόση ουσία.

Η πεποίθηση πως η ισχυρή γόμωση είναι πιο πιθανό να καταβάλλει το θήραμα είναι λάθος, καθώς καλύτερη είναι μια γέμιση 32-33 γραμμαρίων παρά μία 38 γραμμαρίων και αυτό γιατί, για να σφίξουμε μια μάζα 38 γραμμαρίων, θέλουμε πολύ καλής ποιότητας μπαρούτη σε μεγαλύτερη ποσότητα, κάτι που όμως θα προκαλέσει μεγαλύτερο κλώτσημα, μεγαλύτερη διασπορά σκαγιών, ενώ παράλληλα θα απομακρύνει το ενδεχόμενο του καίριου χτυπήματος σε απόσταση 30-40 μέτρων.

Μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει αυτό παίρνοντας ένα φυσίγγι 32 γραμμαρίων για δίκαννο και ένα 40 γραμμαρίων και ρίχνοντάς το σε μια απόσταση 40 μέτρων. Και ένας κυνηγός που δεν είναι γνώστης βλητικής θα αντιληφθεί τη διαφορά ακόμα και στον τρόπο που θα ακουστούν τα σκάγια.

Με τους περισσότερους κυνηγούς να παίρνουν έτοιμα φυσίγγια σήμερα, οι γνώσεις αυτές, αλλά και οι «λεπτές» διαφορές έχουν αρχίσει να χάνονται. Οι εταιρείες, έχοντας ριχτεί στον αγώνα του κέρδους, δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές των φυσιγγίων. Και σε αυτό έχουν σαφώς συμβάλει η άγνοια και η αφέλεια των κυνηγών.

 

Συγγραφέας η Θεανώ Καρούτα,
Πηγή-αναδημοσίευση: Agro-business.gr

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: