ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Το «παράνομο & λαθραία ασκούμενο κυνήγι» δυστυχώς δείχνει πως καλά κρατεί ακόμη…. και δεν καταπολεμήθηκε επαρκώς.Πολύ δυστυχώς θα συμπληρώσουμε ξανά, παρόλο που μας λυπούν αφάνταστα, παρατηρούμε την ύπαρξη πληθώρας αναφορών & δημοσιευμάτων για «συλλήψεις σε παράνομο & λαθραία ασκούμενο κυνήγι», κάτι που δείχνει πως καλά ακόμη κρατεί…. και δεν καταπολεμήθηκε επαρκώς, παρόλο που οι ΚΟ κι η Ομοσπονδιακή θηροφυλακή «συνεχίζουν να μάχονται επ’αυτών πολύ σκληρά».

«Φουντώνει» η λαθροθηρία –   Στο «φόρτε» του το παράνομο κυνήγι στην Κρήτη.

Λαθροκυνηγοί είχαν στήσει 61 συρματοπαγίδες στην ακατοίκητη νησίδα Κουφονήσι.

«Φουντώνει» η λαθροθηρία σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, όπου οι λαθροθήρες αγνοούν προκλητικά την απαγόρευση και θανατώνουν λαγούς, είτε με όπλα είτε με άλλα μέσα που απαγορεύει η νομοθεσία. Είναι  χαρακτηριστικό ότι μέσα στον τελευταίο μήνα οι θηροφύλακες συνέλαβαν οκτώ λαθροκυνηγούς.

Δυο από αυτούς εντοπίστηκαν με έφοδο στην ακατοίκητη νησίδα Κουφονήσι που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος, όπου είχαν πάει με σκάφος και έμεναν σε ένα παράπηγμα, για να ελέγχουν μαζί με τα τέσσερα κυνηγόσκυλά τους τις συνολικά 61 συρματοπαγίδες που είχαν στήσει! Το σκάφος κατασχέθηκε μαζί με ένα τρέιλερ και ένα αυτοκίνητο των δραστών.

Οι θηροφύλακες συνέλαβαν, ακόμη, έναν λαθροθήρα που επέβαινε σε αυτοκίνητο έχοντας μαζί του 15 συρματοπαγίδες και μία πλήρη φυσιγγιοθήκη και προσπαθούσε με προβολέα να εντοπίσει θηράματα στο Αμάρι Ρεθύμνου.

Στην περιοχή Φουρφουρά Ρεθύμνου, συνελήφθη ένας ακόμη με γεμάτο δίκαννο, στην περιοχή Ρουσσές Αγίας Τριάδας στη Σητεία ένας λαθροκυνηγός που τοποθετούσε συρματοπαγίδες και σε μία από αυτές είχε πιαστεί ένας λαγός, ενώ συρματοπαγίδες τοποθετούσαν ή έλεγχαν και άλλα τρία άτομα που συνελήφθησαν στην Κάτω Βιάννο και στο Λασίθι.


Συντάξας: Μάνος Τσαγκαράκης

90d9b0891b70fbee7e85ed00a9d2f172_xl

Παίρνουν το όπλο και πάνε για (λαθραίο κυνήγι) Αγριογούρουνου….

Γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός των αγριόχοιρων

Ορτύκια στον κάμπο, πάπιες δίπλα στα νερά, αγριογούρουνα στις πλαγιές του Κισσάβου. Αυτά είναι τα κυριότερα θηράματα που χτυπούν οι περισσότεροι από τους 1.700 νόμιμους, δηλαδή οι κάτοχοι άδειας, κυνηγοί που ως έδρα τους έχουν τον νομό Λάρισας. Αντί για διακοπές, εκείνοι τώρα ετοιμάζουν να πάρουν τα βουνά …και τα όπλα τους, αφού στις 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος.

Αφορμή για τη συζήτησή μας με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Χρήστο Μανώλη, ήταν η διαπίστωση της σημαντικής αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Θεσσαλία.
Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός είναι η διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου καθώς η εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου ανάπτυξης του πληθυσμού του αγριόχοιρου. «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και σε βάθος χρόνου. Η παράταση της κυνηγετικής περιόδου, ίσως να προσφέρει μια μικρή βοήθεια, όμως σε καμία περίπτωση, ένα – δύο σαββατοκύριακα κυνηγιού δεν πρόκειται να δώσουν λύση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Όπως σημειώνει ο κ. Μανώλης, η διακοπή χρηματοδότησης για την εκτροφή αγριογούρουνων ελευθέρας βοσκής είχε ως αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος στα βουνά μεγάλος αριθμός ζώων. Τα ζώα εκτροφής σε συνδυασμό με τα άγρια ζώα, δημιούργησαν ένα υβριδικό ζώο που επίσης γεννά δύο φορές τον χρόνο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό.
«Εμείς ως κυνηγοί έχουμε τη δυνατότητα, βάσει του νόμου, να σκοτώσουμε ακόμη και έξι ζώα ανά ομάδα, κάθε φορά που βγαίνουμε να κυνηγήσουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις, με υπουργική απόφαση, ο αριθμός αυξάνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός. Όμως, σας τονίζω, ότι αυτού του είδους τα μέτρα δεν είναι ικανά να λύσουν το πρόβλημα».

Το κυνήγι του αγριόχοιρου, όπως σημειώνει ο έμπειρος κυνηγός, είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί συντονισμό, συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση και αρκετή προσοχή.
«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν είμαστε πολεμοχαρείς άνθρωποι που απλώς σκοτώνουμε. Αν δεν προσέχουμε, μπορεί να κινδυνέψει και η ίδια μας η ζωή» λέει. «Φέτος είχαμε δύο σοβαρούς τραυματισμούς. Είναι άσχημο να κινδυνεύει ο κόσμος και εμείς ως Σύλλογος κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΙΣΣΑΒΟΣ

Η ευρύτερη περιοχή και ειδικά ο Κίσσαβος είναι ένας πλούσιος βιότοπος που κρύβει στην «αγκαλιά» του αμέτρητα θηράματα κάνοντάς τον πρώτο σε ζήτηση για τους κυνηγούς που έχουν έδρα τους τον νομό Λάρισας.

Οι επίδοξοι κυνηγοί μπορούν να βρουν στον κάμπο αλλά και στα βουνά της Θεσσαλίας πολλά είδη ζώων, των οποίων η θήρευση επιτρέπεται, όπως είναι τα ορτύκια, οι τσίχλες, οι πέρδικες, οι πάπιες, οι χήνες και φυσικά τα αγριογούρουνα. «Ο Κίσσαβος αποτελεί ελεγχόμενη περιοχή για κυνήγι και έχει σχεδόν όλα τα είδη που κυνηγάμε. Και συχνά επιστρέφουμε με κάποιο θήραμα. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι δεν θα χτυπήσουμε κάποιο ζώο πάση θυσία για να γυρίσουμε πίσω με «λάφυρο».

Ο λαός λέει «του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο, δέκα φορές είν’ αδειανό, παρά γεμάτο» και είναι αλήθεια. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ζώα στην περιοχή.
Για εμάς η εξόρμηση έχει να κάνει με πολλά πράγματα όπως η παρέα, η επαφή με τη φύση, οι βόλτες με τα σκυλιά που μας συντροφεύουν. Δεν χτυπάμε για να χτυπήσουμε» εξηγεί ο κ. Μανώλης, ενώ όπως τονίζει ο σύλλογος καταδικάζει τη λαθροθηρία, τις ανορθόδοξες τεχνικές κυνηγιού, όπως επίσης και τη θήρευση ζώων πέραν των επιτρεπτών ορίων.

Μάλιστα, η θανάτωση ζώων περισσότερων από όσα ορίζει ο νόμος, για παράδειγμα ένας λαγός ανά κυνηγό τη φορά, μπορεί να σημαίνει τη στέρηση της άδειας κυνηγιού έως και δύο χρόνια.

Συντάξας: Παναγιώτα Φούντα, Ελευθερία (Λάρισα)

—————————————


Παράνομο κυνήγι αγριογούρουνου (στη Πελοπόννησο)
.


Παράνομο κυνήγι αγριογούρουνου με θηλιές, στην περιοχή του Αντικάλαμου, εντόπισε τις πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας ο θηροφύλακας του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας, που συνοδευόταν από δύο Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Γ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου.

 

Οι τρεις θηροφύλακες, όπως γνωστοποίησε ο Κυνηγετικός Σύλλογος, συνέλαβαν το άτομο που είχε τοποθετήσει τις θηλιές, τις οποίες και κατάσχεσαν, ενώ εκ μέρους τους κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά.

 

Πηγή: Eleftheria.gr , protothema.gr  &  Ελευθερία on line.gr

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: