ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Ιπτάμενα… εμβόλια κατά της λύσσας των κόκκινων αλεπούδων

Σήμερα ξεκινά ο εναέριος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων για τον ιό της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων σε πολλές περιοχές στην περιφέρεια.

Ο συγκεκριμένος ιός έκανε εδώ και λίγα χρόνια την επανεμφάνισή του στην Ευρώπη, οπότε από το 2012 εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων, οι οποίες αποτελούν το είδος-δεξαμενή του ιού στην άγρια φύση. Μπορεί ο σκύλος να θεωρείται το βασικό είδος που μπορεί να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της έξαρσης κρουσμάτων λύσσας στην Ελλάδα των τελευταίων ετών, οι περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις αφορούσαν τις αλεπούδες.


Το συγκεκριμένο είδος στο οποίο η νόσος έχει πλέον εγκατασταθεί, λόγω των συνηθειών του (ζει παντού, προσεγγίζει αστικές περιοχές και τρώει αποφάγια και απορρίμματα), αποτελεί ταυτόχρονα το θύμα, αλλά και τη δεξαμενή της νόσου.
 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εναέριων εμβολιασμών, που εφαρμόζεται για έβδομη φορά στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αποτελεσματικό δεδομένου ότι το τελευταίο κρούσμα λύσσας στη χώρα μας καταγράφηκε σε μία αλεπού, τον Μάιο του 2014, στην Πέλλα. Πάντως, από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 48 κρούσματα λύσσας σε ζώα στην Ελλάδα.

Ειδικά αεροσκάφη

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί με τη ρίψη δολωμάτων-εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη σε πολλές περιοχές όπου υπάρχουν αλεπούδες. Τα εμβόλια-δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό της λύσσας ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης. Σκοπός της επιχείρησης είναι η ανοσοποίηση του πληθυσμού των κόκκινων αλεπούδων ώστε να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της λύσσας στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Οι ρίψεις θα ξεκινήσουν σήμερα σε 24 περιφερειακές ενότητες  (Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αρτας, Ροδόπης, Ξάνθης, Εβρου, Καβάλας, Δράμας, Ευρυτανίας, Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας) και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Τα δολώματα περιέχουν τον ιό και άρα απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο εντός του εμβολίου, θα πρέπει άμεσα να αναζητείται ιατρική βοήθεια.

Οσον αφορά στη μετάδοση της νόσου σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ σε αστικό περιβάλλον, ο κύριος φορέας της λύσσας είναι ο σκύλος. Σπανιότατα μπορεί να μεταδοθεί και από τη γάτα. Στην ύπαιθρο, όμως, κίνδυνο για μετάδοση λύσσας αποτελεί η επαφή με άγρια ζώα που έχουν μολυνθεί με λύσσα, όπως είναι οι αλεπούδες και τα τσακάλια. Αν και εξαιρετικά σπάνια, είναι δυνατόν να προσβληθούν από λύσσα κτηνοτροφικά ζώα, όπως είναι τα βοοειδή, και να μολύνουν τους ανθρώπους.

 

Οι ρίψεις θα ξεκινήσουν σήμερα σε 24 περιφερειακές ενότητες και θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ για τη ΛΥΣΣΑ

 

Πηγές: Καθημερινή & Dasarxeio.com

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: