ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

Απολογισμός έργου Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της ΚΟΜΑΘ για τον Σεπτέμβριο 2017


Συνεχής είναι η παρουσία των Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ) σε όλη την γεωγραφική της επικράτεια.


Υποβλήθηκαν 77 Μηνύσεις.

Από την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου 2017-2018 και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 4.000 έλεγχοι σε κυνηγούς και άλλους πολίτες, διενύθηκαν περισσότερα από 100.000 χιλιόμετρα περιπολιών με τα υπηρεσιακά οχήματα, εργαζόμενοι και κατά τα Σαββατοκύριακα και κατά τις νυκτερινές ώρες.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων οι 62 Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ διαπίστωσαν παραβάσεις του νόμου περί θήρας και της δασικής νομοθεσίας γενικότερα και υπέβαλλαν εβδομήντα επτά (77) μηνύσεις.
Όλες οι υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς υποβλήθηκαν στις κατά τόπους δασικές και εισαγγελικές αρχές.
Κατασχέθηκαν όπλα, οι άδειες θήρας, τα παρανόμως θηρευθέντα θηράματα, παράνομα μέσα (ηχομιμητικές, παγίδες) και σε τρείς περιπτώσεις τα οχήματα (1 αγροτικό, 1 τζιπ και μια μοτοσυκλέτα). Σε αρκετά περιστατικά κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου με τη συνεργασία των δασικών αρχών και της Αστυνομίας, καθώς και των θηροφυλάκων των Κυνηγετικών Συλλόγων.
Στη χρήση θηλιών διαπιστώθηκε ότι οι παραβάτες δεν έβγαζαν καν άδεια θήρας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον έλεγχο, εντοπισμό και κατάσχεση ηχομιμητικών συσκευών. Μετά από συνεχή παρουσία και πολύωρες και ολονύκτιες παρακολουθήσεις έγιναν τριάντα μία (31) μηνύσεις για ηχομιμητικές συσκευές, αρκετές από τις οποίες ήταν και με επ’ αυτοφώρω σύλληψη των δραστών. Όλες οι συσκευές κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στις κρατικές υπηρεσίες προς καταστροφή.


Επίσης υποβλήθηκαν έξι (6) μηνύσεις για χρήση παγίδων και θηλιών και έξι (6) μηνύσεις για θήρα νύκτα με χρήση προβολέων.

Τέσσερις (4) μηνύσεις αφορούσαν θήρα χωρίς άδεια και άλλες οκτώ (8) για παράνομη θήρα εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής και μη επιτρεπόμενων περιοχών.
Πέντε (5) μηνύσεις αφορούσαν παράνομη χρήση ή τροποποίηση όπλου (μία με ραβδωτό όπλο) και πέντε (5) για άρνηση ελέγχου και απείθεια.
Τρεις (3) αφορούσαν σε θήρα μη επιτρεπόμενων ειδών (Ζαρκάδι, πεδινή πέρδικα, συκοφάγος), ενώ παρά τις συστάσεις υποβλήθηκε και μήνυση σε κυνηγούς που δεν φορούσαν το πορτοκαλί γιλέκο
Μία μήνυση τέλος υποβλήθηκε για παράνομη υλοτομία και μεταφορά ξυλείας.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συνέδραμαν στην ενημέρωση των κυνηγών για τις επιτρεπόμενες περιοχές θήρας, ενώ σε δύο περιπτώσεις συμμετείχαν στην επιχείρηση αγνοούμενου κυνηγού, με αίσια ευτυχώς κατάληξη.
Οι ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες συμμετείχαν στα συνεργεία συλλογής δειγμάτων αλεπούδων, μαζί με υπαλλήλους της δασικής και κτηνιατρικής υπηρεσίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο θέμα της αντιμετώπισης της λύσσας στην χώρα μας.
Παράλληλα συμμετείχαν στη συλλογή βιολογικού υλικού, με τη συνεργασία των κυνηγών, στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2, που είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για τη συνέχιση της κυνηγετικής δραστηριότητας.
Η θηροφυλακή των κυνηγετικών οργανώσεων είναι σε εγρήγορση, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ο λαθροθήρας είναι ο χειρότερος εχθρός του κυνηγού.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της θηροφυλακής χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς-μέλη των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων.


Θυμίζουμε εδώ προς όλους μας,
«ΝΟΜΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ» :

– Οι κυνηγετικές καραμπίνες επιτρέπεται να φέρουν συνολικά μέχρι τρία φυσίγγια (1 φυσίγγι στη θαλάμη + 2 στην αποθήκη) και απαγορεύεται να μπορούν να δεχθούν περισσότερα (είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση μειωτήρα). Οι παραβάτες σύμφωνα με το νόμο 2168 (περί όπλων, πυρομαχικών κ.λπ.) τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον εξακοσίων ευρώ (600,00 €) και με κατάσχεση της κυνηγετικής τους καραμπίνας.
Εάν αρνηθείτε τον έλεγχο ή να παραδώσετε το όπλο στο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο, διαπράττετε το αδίκημα της απείθειας, που επιφέρει σοβαρές συνέπειες.

– Σύμφωνα με το νόμο 1845/1989 – αρθ. 38 παρ. 9 – όποιος διέρχεται μέσα από δασικές χορτολιβαδικές περιοχές, γεωργικές εκτάσεις που γειτνιάζουν με δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς επίσης από βιότοπους και ιδίως υγρότοπους υποχρεούται σε έλεγχο της ταυτότητας, άδειας κυνηγιού κ.λπ. , εφόσον κληθεί από δασικό όργανο και κατ’ επέκτασιν από τα όργανα θηροφυλακής. Επίσης σε στάθμευση και έλεγχο των στοιχείων ταυτότητος και των αυτοκινήτων υποχρεούνται όλοι οι οδηγοί που διέρχονται από οδούς που διασχίζουν δάση ή δασικές εκτάσεις.
Κανείς δεν υπόκειται στον παραπάνω έλεγχο χωρίς προηγούμενη 
επίδειξη της υπηρεσιακής ταυτότητας του οργάνου που τον ενεργεί.
– Το κυνήγι όλων των επιτρεπόμενων θηραμάτων, επιτρέπεται να ασκείται στο χρονικό διάστημα από μισή ώρα προ της ανατολής του Ηλίου μέχρι μισή ώρα μετά τη δύση του Ηλίου.
– Απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων που προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφ’ όσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
– Απαγορεύεται το κυνήγι με πολεμικό, αεροβόλο ή όπλο με ραβδωτή κάνη. Επιτρέπεται μόνο με μονόκαννα, δίκαννα και τρίσφαιρες καραμπίνες με μήκος κάνης άνω των 60 εκατοστών και χωρίς πρόσθετο στόχαστρο.
– Απαγορεύεται το κυνήγι με όπλο που στερείται άδειας κατοχής από την Αστυνομική Αρχή.
– Απαγορεύεται το κυνήγι σε ακτίνα 250 μέτρων από κατοικημένες περιοχές και σε ακτίνα 100 μέτρων από μεμονωμένες κατοικίες, μέσα σε αμπελώνες μέχρι το τρύγημα, καθώς και σε αθέριστες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οπωρώνες.
– Απαγορεύεται το κυνήγι με χρησιμοποίηση μηχανοκίνητων πλωτών ή χερσαίων μέσων, με εξαίρεση το κυνήγι στην ανοικτή θάλασσα (σε απόσταση άνω των 300 μέτρων από την ακτή) όπου επιτρέπεται μηχανοκίνητο πλωτό μέσο που να μην αναπτύσσει ταχύτητα πάνω από 18 χλμ. Σε περίπτωση σύλληψης, αυτά κατάσχονται.

– Απαγορεύεται η καταστροφή των φωλιών και το κυνήγι στις πηγές με ενέδρα.
– Απαγορεύεται το κυνήγι με τη χρησιμοποίηση : 
a) ζωντανών κραχτών για την προσέλκυση πτερωτών θηραμάτων
b) παγίδων
c) ηχοπαραγωγών συσκευών που μιμούνται φωνές πουλιών
d) ομοιωμάτων για τη σύλληψη πουλιών.

Απαγορεύεται η μεταφορά κυνηγετικών όπλων σε υπαίθριους χώρους όταν απαγορεύεται το κυνήγι και όταν ο κυνηγός στερείται αδείας.
–  Απαγορεύεται το κυνήγι όταν το έδαφος καλύπτεται από χιόνι.
– Απαγορεύεται το κυνήγι σε όποιον δεν έχει άδεια κυνηγιού που να καλύπτει την περιοχή όπου κυνηγάει (π.χ. με Τοπική σε άλλο Νομό). Η άδεια κυνηγιού είναι αυστηρά προσωπική, ισχύει μόνο για τον κάτοχό της.
–  Απαγορεύεται η χρήση ασυρμάτων για το συντονισμό του κυνηγιού.
– Απαγορεύεται το κυνήγι πουλιών που το μέγεθός τους είναι μικρότερο από 17 εκατοστά.
– Απαγορεύεται το κυνήγι σε περιφραγμένες εκτάσεις με φράχτη ύψους 1,5 μέτρου τουλάχιστο.
– Δικαίωμα ελέγχου και έρευνας του κυνηγετικού σάκου και των μηχανοκίνητων μέσων των κυνηγών έχουν οι δασικοί και δημοτικοί υπάλληλοι, τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας και οι Ιδιωτικοί Φύλακες Θήρας των κυνηγετικών συλλόγων και των ομοσπονδιών.
– Απαγορεύεται η έκδοση άδειας κυνηγιού για δύο (2) χρόνια μετά από καταδίκη για πταίσμα, και για πέντε (5) χρόνια μετά από καταδίκη για πλημμέλημα.


Πηγή: site της
Κομαθ-Hunters.gr

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: