ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

H ΚΟΜΑΘ σε σύσκεψη για τη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου

Συμμετοχή της ΚΟΜΑΘ σε σύσκεψη για τη συγκρότηση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου.

Την ανάγκη διοίκησης και διαχείρισης όλων των προστατευόμενων περιοχών περιβάλλοντος της χώρας καθώς και την ειδική πρόβλεψη για τον Θερμαϊκό Κόλπο, παρουσίασε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος στη σύσκεψη που συγκάλεσε, εχθές, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα τη συγκρότηση και λειτουργία νέου Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης δημόσιας διαβούλευσης του νέου νομοσχεδίου που αφορά στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη 22/11/2017 και τη θέσπιση της συμβουλευτικής επιτροπής του συγκεκριμένου Φορέα.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/11/2017, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκαν πλήθος προβληματισμών που κάλυψαν πλήρως τις θέσεις τις ΚΟΜΑΘ, τόσο γενικά σε ότι αφορά το σχέδιο νόμου στο σύνολό του, όσο και ειδικά στο κομμάτι που αφορά στο Φορέα Διαχείρισης Αξιού και τη συμβουλευτική του επιτροπή.

Υπήρξαν φορείς (όπως το Υπ. Μακεδονίας-Θράκης, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας) που εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς, τόσο διαδικαστικού όσο και ουσιαστικού χαρακτήρα, σχετικά με το αν ο νέος φορέας θα λύσει τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Θερμαϊκός κόλπος.
Άλλοι φορείς όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασαν την αντίθεση τους στο μοντέλο που προωθεί το ΥΠΕΝ για τη διαχείριση του Θερμαϊκού και την πεποίθηση του πως τα προβλήματα που εντοπίζονται από όλους θα λυθούνε μόνο μέσα από μία διαδημοτική επιτροπή, ενώ χαρακτήρισε απαξίωση των Δήμων τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για το Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού.

Οι εργαζόμενοι στο Φορέα Διαχείρισης Αξιού Λουδία Αλιάκμονα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συμβάσεις μειωμένου χρόνου (οκτώ μήνες) που καλούνται να υπογράψουν σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ενώ δήλωσαν πως θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά σε προσωπικό ο νέος φορέας για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες διευρυμένες αρμοδιότητές του.

Ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, ο Δήμαρχος Δέλτα και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, δήλωσαν πως με το νέο σχέδιο νόμου διατηρείται το θολό τοπίο σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης και ζήτησαν να γίνουν πιο σαφείς οι αρμοδιότητες των νέων Φ.Δ.Π.Π.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ορισμένοι φορείς όπως το Λιμενικό Σώμα και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης στο οποίο υπάρχει ανενεργό αλλά χωρίς να έχει καταργηθεί Γραφείο Συντονισμού δράσεων για το Θερμαϊκό, εξέφρασαν ουσιαστικά την αντίθεση τους στην ανάθεση σε κάποιον ιδιωτικό φορέα, όπως είναι οι Φορείς Διαχείρισης, της τεράστιας ευθύνης της διαχείρισης του Θερμαικού κόλπου.

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου θα στηριχθεί άμεσα από την Πολιτεία, με στελέχη και εξοπλισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο νέο έργο που καλείται να αναλάβει, ενώ θα ενισχυθεί θεσμικά ώστε να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον, παράλληλα με την ανάδειξη, προστασία και διαχείριση περιοχών, ξεχασμένων έως σήμερα, όπως είναι οι λιμνοθάλασσες της Επανομής και του Αγγελοχωρίου.
Παράλληλα, ο Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να εισηγείται προς την Πολιτεία την αλλαγή πλαισίου και αρμοδιοτήτων προκειμένου να καλυφθούν νομοθετικά κενά ή αρρυθμίες, που θα εντοπισθούν.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε ότι αφορά στο φυσικό περιβάλλον και τη διαχείριση του και είναι έτοιμη να προσφέρει όλες της τις δυνάμεις σε κάθε προοπτική ορθής διαχείρισης και προστασίας, με την προϋπόθεση να μην απομονώνονται οι χρήστες από τη φύση αλλά το αντίθετο.
Σε ότι αφορά στο σχέδιο νόμου η ΚΟΜΑΘ θα καταθέσει εγγράφως τις παρατηρήσεις της στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.


Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος: η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης του ΥΠΕΣ κ. Κόλια – Τσαρούχα με στελέχη του Γραφείου Θερμαϊκού Κόλπου, εκπρόσωπος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σάββας με αρμόδια στελέχη από τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιουτίκας με στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τα αρμόδια τμήματα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Καϊτετζίδης, ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Φωτόπουλος, το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης του ΥΠΕΝ, στελέχη δημοτικών παρατάξεων, ο πρόεδρος κ Κουιμτζής και πολλοί εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Κρεστενίτης, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού κ. Αντωνούδης, καθώς και εκπρόσωποι του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Γ’ Σώματος Στρατού, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, των Ελληνικών Πετρελαίων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Κυνηγετικής Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας και του Αλιευτικού Συλλόγου Χαλάστρας.

Eδώ το αναλυτικό  δελτίο τύπου ΥΠΕΝ.

Πηγή: Κομαθ-hunters.gr  

Advertisements

About Δίκαννο20gauge

Μπλογκ για το κυνήγι, την κυνηγετική παιδεία, εκπαίδευση, διαχείριση θηραμάτων μας, κυνηγετικών όπλων και γομώσεων, μα και τεχνικές κυνηγιού αλλά και κυνοφιλικά ζητήματα με σκοπό- στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και την θετική συμβολή δυνατόν στην ανάπτυξη των αντίστοιχων κυνηγετικών και κυνοφιλικών χώρων στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

dasarxeio.com

ενημέρωση σε δασικά και περιβαλλοντικά θέματα

ΔΙΚΑΝΝΟ

Ειδήσεις για το κυνήγι, τα θηράματα και την ύπαιθρο μακριά από συμφέροντα και χορηγούς

The Daily Post

The Art and Craft of Blogging

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

Αρέσει σε %d bloggers: